Economia 03/05/2022

Rosario Sánchez: "No és coherent el discurs d'abaixar impostos i demanar la millora de serveis públics"

La consellera d'Hisenda reitera que "he fet tota la feina que s'ha de fer" reclamant la reforma del sistema de finançament autonòmic

2 min
La consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez

PalmaEl presumpte pacte entre el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, i el cap de l'Executiu estatal, Pedro Sánchez, sobre l'ajornament fins a la següent legislatura de la reforma del sistema de finançament autonòmic, ha fet que Vox i Ciutadans posassin el focus en aquesta qüestió aquest dimarts en la sessió de control. La consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, ha reiterat que des de les Balears "hem reclamat permanentment la reforma". "He fet tota la feina que s'ha de fer", ha sostingut.

Sánchez ha fet referència als partits que reclamen baixades d'impostos, criticant que "s'ha de ser coherent entre el que es fa i el que es diu". "Està clar que el sistema de finançament ha de millorar el finançament de les comunitats, i per això hi ha d'haver un sistema tributari progressiu amb capacitat recaptatòria", ha destacat. "No és coherent el discurs d'abaixar impostos amb la millora de serveis públics", ha afegit.

La consellera d'Hisenda ha contestat així a una pregunta formulada pel diputat de Ciutadans, Juan Manuel Gómez, qui ha lamentat "el silenci" del govern illenc davant el possible retard de la reforma del sistema de finançament. "Moncloa no és de fiar", ha subratllat. Gómez ha reclamat a Sánchez que demani a la ministra d'Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero, un calendari tancat "perquè tinguem el desplegament de la part fiscal del Règim Especial de les Balears (REB)". "Traslladi al partit estatal que el calendari electoral no condicioni els interessos balears. Els estan menyspreant a vostès, les Illes, el nostre partit i els 59 diputats d'aquesta cambra", ha assenyalat.

El portaveu parlamentari d'El Pi, Josep Melià, ha exigit "una actitud activa" del Govern en aquest sentit. "Benvinguts els 855 milions d'euros per a les empreses balears, però és una cosa extraordinària, no resol el problema històric i estructural, necessitam una resposta contundent i que se certifiqui que no hi ha una congelació de la reforma", ha exposat el diputat regionalista. La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha reconegut el paper de les eleccions andaluses en aquesta possible congelació de la reforma del sistema de finançament. "No vivim a Mart, i aquesta legislatura hi ha hagut una pandèmia, la guerra a Ucraïna, hi ha eleccions a Andalusia... Ho continuarem reivindicant i, si continuam governant, ho aconseguirem", ha afirmat.

Vox ha fet referència al missatge en les xarxes socials del coordinador de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia, qui demanà la dimissió de Montero. "En demanarà la dimissió com han fet els seus socis de govern?", ha demanat la diputada d'extrema dreta, Idoia Ribas. "No tenim cap notícia sobre l'ajornament de la reforma", ha explicat Sánchez, com ja va apuntar en l'entrevista en aquest diari. Vox ha criticat la gestió del Govern aquest any, "que és quan s'han gasat més doblers públics", i la consellera d'Hisenda ha recordat que el partit d'extrema dreta "no va aportar a la població ajustada que es negociava en el sistema de finançament". "No aporten res ni a aquest Parlament ni a la comunitat autònoma", ha afirmat. "No defensen l'Estat autonòmic, i les decisions s'han de prendre de la manera més propera possible al ciutadà, per això defensam l'estat descentralitzat en la despesa", ha conclòs.

stats