Economia 01/10/2019

Els restauradors de Palma proposen fer un referèndum per saber si els veïns volen terrasses o no

També han interposat un contenciós administratiu contra l'Ajuntament per la normativa de reducció de l'horari fins a les 23 h

K. O.
2 min
Terrasses al carrer Fàbrica al barri de Santa Catalina

PalmaEl president de l'Associació Mallorquina de Cafeteries, Bars i Restaurants, Alfonso Robledo, ha informat aquest dimarts que proposarà a l'Ajuntament de Palma fer un referèndum per saber si els veïns volen terrasses a la ciutat o no. Si el Consistori no accepta la iniciativa, segons ha dit el president, la faran igualment, encara que sigui recollint signatures. Sobre la possibilitat que surti una majoria contrària, Robledo ha afirmat que "les terrasses es mantindran com fins ara". El president ha carregat contra Podem i l'exregidora de Cort, Aurora Jhardi, assegurant que "ha arruïnat 18 restaurants". I entre els presents a la roda de premsa que han fet a la Llotja per donar suport a la iniciativa, hi havia representants de Vox, el PP i Ciutadans.

L'associació també ha interposat un contenciós administratiu contra el govern municipal per la normativa de reducció de l'horari per utilitzar les cadires i taules de les terrasses fins a les 23 h a Palma. Com ha explicat l'advocat de l'entitat, Miguel Planas, "no hi ha cap informe que avali aquesta llei, no es va fer cap procés de participació pública i manca un estudi econòmic sobre l'impacte que genera en els negocis". I ha afegit que tampoc no hi ha cap informe sobre contaminació acústica recent. "Si una terrassa molesta, l'Ajuntament no ha de carregar contra totes les que hi ha a la ciutat", ha dit Robledo. Lamenta que la mesura afecti 18 restaurants i quasi un centenar de treballadors, i, per aquesta raó, "hem encarregat un estudi econòmic sobre l'impacte que ha suposat".

Restauradors de Palma proposen fer un referèndum per saber si els veïns volen o no terrasses

Joan Miquel Ferrer, representant dels restauradors del Born i la Platja de Palma, ha lamentat que "som una ciutat avorrida en comparació amb altres". I ha criticat que només hi ha hagut problemes en aquest sentit a Madrid i Barcelona per "plantejaments de l'extrema esquerra". Tant Ferrer com Robledo han manifestat que els restauradors són petits empresaris i ciutadans de Palma. I que entre els seus clients la majora són residents i no turistes.

El president de l'associació ha conclòs que els veïns que es queixen sempre solen ser els mateixos i ha admès que ni els restauradors ni els residents tenen tota la raó: "Hem de cercar un equilibri". Però ha demanat que s'acabi la "persecució" contra el sector perquè "sembla que a Palma no hi ha més problemes que les terrasses".

El barri del Consolat de Mar, el més gentrificat de Palma

Segons l’Informe sobre la gentrificació al barri de la Llotja, fet per Palma XXI, el barri tenia el 1993 només un 6,5% de població estrangera –procedent, sobretot, de França, l’Argentina, el Marroc i el Regne Unit–, mentre que en l’actualitat la proporció ja arriba al 34%. L’estudi compta a la Llotja 184 activitats comercials que es desenvolupen en plantes baixes, un 34% de les quals està dedicat a la restauració. Entre els principals problemes al barri, l'informe assenyala la dificultat per llogar un pis, perquè costen entre 800 i 1.200 euros mensuals, i la substitució dels comerços tradicionals per establiments enfocats a l'oci.

stats