Economia 18/09/2019

La Reserva Federal prepara una nova injecció 68.000 milions d'euros per garantir liquiditat als bancs

La Fed va intervenir dimarts en el mercat interbancari per primer cop en deu anys

Leandre Ibar
1 min
Nova injecció de la Fed al sistema financer per garantir la liquiditat a curt termini

BarcelonaLa Reserva Federal, el banc central dels Estats Units, ha anunciat una nova injecció de fins a 75.000 milions de dòlars (67.800 milions d'euros) per a aquest dimecres, amb l'objectiu de garantir que hi hagi prou liquiditat al sistema bancari nord-americà.

En un comunicat emès dimarts a la nit, la Fed va avisar que té a punt aquesta quantitat per comprar actius financers als bancs en l'anomenat 'repo market'. Aquest mercat és una part essencial del funcionament del sistema financer dels EUA, ja que és on els bancs aconsegueixen liquiditat a molt curt termini; per exemple, d'un dia per l'altre. D'aquesta manera, les entitats s'asseguren tenir diners disponibles en tot moment per poder operar amb normalitat.

En aquest mercat, els bancs tanquen acords de compravenda d'actius financers -per exemple, bons o accions- entre ells a canvi d'un tipus d'interès. Quan l'interès puja molt, acostuma a ser símptoma de manca de liquiditat en el sistema o de manca de confiança entre els bancs, que es neguen a prestar-se diners els uns als altres.

Aquest dimarts l'interès del 'repo market' es va disparar des dels voltants del 2% fins a puntes del 10%, la qual cosa ja va obligar la Reserva Federal a injectar 53.000 milions per retornar la normalitat al sistema. Es tracta de la primera operació de la Fed en aquest mercat en una dècada. Davant d'aquesta situació, va anunciar que prepararia una nova injecció per a aquest dimecres.

El president de la Reserva Federal, Jerome Powell, anunciarà aquest dimecres si l'organisme torna a reduir els tipus d'interès, tal com ja va fer el passat juliol després d'onze anys sense cap baixada.

stats