La crisi de preus
Economia 14/06/2023

La Reserva Federal dona una treva a les pujades de tipus després de 15 mesos

El banc central dels Estats Units pausa temporalment l'encariment del preu del diner per frenar la inflació

3 min
El president de la Fed, Jerome Powell.

WashingtonLa Reserva Federal dels Estats Units comença a tenir la inflació sota control. És el missatge que ha enviat aquest dimecres el banc central del país, que per primera vegada en 15 mesos ha pres la decisió de no augmentar els tipus d'interès. D'aquesta manera, la Fed pausa l'augment del preu del diner, que en l'últim any s'ha elevat al ritme més ràpid de les últimes quatre dècades amb l'objectiu de frenar la inflació, que s'ha desfermat amb la reactivació del consum després de la pandèmia. Els tipus han passat en menys d'un any des de prop del 0% fins al rang actual del 5%-5,25%, que de moment es manté, però es pronostiquen nous augments de cara als pròxims mesos.

Amb aquesta decisió, presa de manera unànime, el comitè del banc central dona una treva temporal –almenys, fins al juliol– a la política monetària agressiva, que ha encadenat 10 augments consecutius en poc més d'un any. La pujada de tipus ja ha tingut efectes en l'economia, que després de créixer a un ritme accelerat, comença a frenar-se. La inflació va arribar al seu pic més alt des dels anys vuitanta el juny passat –amb el 9,1% interanual, una xifra que va encendre totes les alarmes– i des d'aleshores s'ha anat reduint progressivament fins a quedar-se al 4,4% actual.

Aquesta xifra, registrada al maig, suposa el creixement interanual de preus més petit dels últims dos anys. D'aquesta manera, malgrat que l'economia continua creixent a un ritme superior al desitjat –la Fed estableix el 2% interanual com a objectiu per a una economia estable– el banc central considera que les seves mesures estan ajudant a relaxar la inflació.

Tanmateix, "encara queda un llarg camí per recórrer fins a l'objectiu del 2%", ha afirmat el president de la Fed, Jerome Powell, anticipant que el preu del diner podria tornar a incrementar-se en el futur. "Gairebé tots els membres del comitè creuen que podria ser apropiat augmentar una mica més els tipus d'interès durant aquest any", concretament una o dues vegades, ha assegurat, calmant l'optimisme que ha generat l'anunci.

L'augment de tipus, una arma de doble tall

Powell ja va suggerir a principis de maig, després d'anunciar un augment de tipus suau (de 25 punts bàsics), que podria tractar-se de l'última pujada, però la decisió tindria en compte "l'enduriment acumulat de la política monetària, la seva afectació en l'activitat econòmica i la inflació, i l'evolució financera", unes paraules que ha repetit aquest dimecres. L'augment del preu del diner ha debilitat la demanda i ha generat un retard en els préstecs bancaris, fet que està generant preocupació entre alguns economistes, que consideren que la Fed podria haver-se passat de frenada amb les seves agressives pujades.

A més, el col·lapse de tres bancs regionals aquesta primavera –Silicon Valley Bank, Signature Bank i First Republic– ha contribuït a augmentar els nivells d'alarma. En primer lloc, perquè va ser conseqüència de les fortes pujades de tipus, que, sumades a una mala gestió dels seus dirigents, van provocar la crisi bancària més gran des del 2008. En segon lloc, perquè aquestes fallides poden provocar inseguretat entre els inversors i la sensació d'un sistema financer inestable, i augmentaria el risc de recessió.

Ara que la Fed ha decidit fer una pausa, els tipus d'interès continuen elevats, en el rang del 5%-5,25%, i es preveu que acabin en el rang del 5,50%-5,75% a finals d'any. Aquesta política monetària dura ha servit per frenar la inflació a escala macroeconòmica, però té conseqüències per als contribuents, en forma d'hipoteques elevades i dificultat per obtenir nous préstecs i pagar els deutes. Això influeix en mercats sencers, com l'immobiliari o l'automobilístic, que són més dependents dels préstecs bancaris. D'aquesta manera, encara està molt car comprar una casa o un cotxe al país, perquè la inflació continua creixent i el preu del diner, també.

La treva no és definitiva

La pausa del banc central no té per què significar un canvi de rumb: la Fed pronostica nous augments en el futur. De fet, amb la pausa d'aquest dimecres busca donar-se un temps per veure com reacciona l'economia als últims augments de tipus. Si la inflació no acaba de frenar-se, és esperable que hi hagi noves pujades. Powell ha explicat que l'any passat va ser necessari afanyar-se a apujar tipus, però ara "cal moderar el ritme, per poder recollir més dades i analitzar l'impacte de les mesures", ha reiterat Powell.

Sigui com sigui la borsa fa tota la setmana que augmenta com a prèvia a l'esperada treva de la Fed, després de 15 mesos. L'índex S&P-500, que agrupa les 500 empreses cotitzades més grans del país, ha augmentat gairebé dos punts en tres dies, però ha caigut inicialment després de la decisió d'aquest dimecres: malgrat que la pausa en els tipus calma els inversors, la possibilitat que tornin a augmentar al juliol els espanta.

stats