Economia 21/02/2022

Relleus a La Caixa: Pablo Isla, Gay de Montellà, Pallete i Isabel Gabarró entren al patronat

Salvador Alemany, César Alierta, Javier Solana i Antoni Fitó surten de l'òrgan rector de la fundació bancària

2 min
José María Álvarez Pallete i Isidre Fainé, en una conferència del 2020 en la qual van coincidir.

Renovació de cares al patronat que regeix La Caixa. Segons ha comunicat la institució, quatre dels tretze patrons que té la fundació abandonaran el càrrec i seran substituïts per quatre nous noms. Al capdavant seguiran havent-hi Isidre Fainé com a president i Juan José López Burniol com a vicepresident, després que el mateix patronat els hagi renovat al càrrec per quatre anys més.

La fundació és d'una importància cabdal tant per les importants participacions que té (és el primer accionista d'empreses com CaixaBank o Naturgy) com per la seva obra social, amb una despesa de més de 500 milions d'euros anuals des de fa tretze anys. Aquest 2022 el pressupost serà de 515 milions.

Tres de les persones que abandonaran el càrrec seran Salvador Alemany (president de Saba), César Alierta (expresident de Telefónica) i Javier Solana (exsecretari general de l'OTAN), el mandat dels quals acabava per "venciment temporal" perquè feia vuit anys que eren al càrrec. La quarta i última persona que en surt és Antoni Fitó, que va arribar al patronat com a representant de la Cambra de Barcelona i que només ha estat dos anys al càrrec perquè això és el que li pertocava en aquesta institució, segons els estatuts d'aquesta fundació.

Els substituts seran Pablo Isla (que a l'abril deixarà de ser president d'Inditex), Joaquim Gay de Montellà (expresident de Foment del Treball i que accedeix al càrrec justament en representació d'aquesta institució), José María Álvarez Pallete (president de Telefónica) i Isabel Gabarró (notària i que durant anys ha ocupat cadires en consells d'empreses participades per La Caixa).

La Caixa viu un moment important. D'una banda, perquè ha decidit tornar a tenir protagonisme en les inversions que faci, a diferència del que ha fet en els últims anys, molt marcats pel seu paper passiu i purament financer. De l'altra, perquè aquesta marxa enrere estratègica ha de contribuir a fer que La Caixa tingui menys dependència de Naturgy i de CaixaBank, les dues empreses d'on La Caixa treu la immensa majoria dels dividends amb els quals finança l'obra social.

El patronat de La Caixa al complet és aquest:

President: Isidre Fainé

Vicepresident: Juan José López Burniol

Patrons:

José María Álvarez Pallete

Shlomo Ben-Ami

Luis Carreras del Rincón (designat per la Creu Roja Espanyola)

Isabel Estapé Tous

Isabel Gabarró Miquel

Eugenio Gay Montalvo (designat per Càritas Diocesana de Barcelona)

Joaquín Gay de Montellá Ferrer-Vidal (designat per Foment del Treball Nacional)

Javier Godó Muntañola

Francesc Homs Ferret

Pablo Isla Álvarez de Tejera

Marc Murtra Millar

Asunción Ortega Enciso

Artur Santos Silva

stats