Tribunals

Rato assenyala l'exministre Montoro en l'últim dia del seu judici

L'exvicepresident s'enfronta a una petició de la Fiscalia Anticorrupció de 63 anys de presó

ARA
2 min
L'exvicepresident del govern espanyol, Rodrigo Rato, en una imatge recent.

BarcelonaVist per a sentència. Així és com ha quedat el judici contra l'exvicepresident i exministre d'Economia del govern del PP Rodrigo Rato aquest divendres, després de sis mesos de vista oral i més de 50 sessions. L'expolític s'ha assegut al banc dels acusats per l'origen presumptament il·lícit i la gestió del seu patrimoni personal. En concret, s'enfronta a una petició de la Fiscalia Anticorrupció de 63 anys de presó per onze delictes fiscals, blanqueig de capital i corrupció en els negocis. Unes acusacions que des del primer minut Rato ha titllat "d'artificials". De fet, aquest divendres Rato ha tornat a acusar la fiscal Elena Lorente d'elaborar una acusació "improcedent".

En la sessió d'aquest divendres, l'última abans que la magistrada del cas, Ángela Acevedo, hagi deixat el cas vist per a sentència, qui també va ser director gerent del Fons Monetari Internacional (FMI) ha assenyalat l'exministre d'Hisenda Cristóbal Montoro, així com l'exministre de Justícia Rafael Catalá, tots dos del PP. En concret, Rato ha apuntat que fruit de la causa oberta contra el despatx Equipo Económico, que va fundar Montoro, ha pogut conèixer que ell s'ha vist immers en aquest procediment judicial per les gestions que es van fer dins del ministeri quan aquest estava dirigit per Montoro.

"Som aquí perquè el passat 15 d'abril del 2015 Rafael Catalá declara en una entrevista a Efe que jo m'havia acollit a la regularització fiscal [amnistia fiscal], un fet que només podia conèixer a través del ministeri d'Hisenda. Som aquí perquè el 16 d'abril del 2015, el mateix dia que vaig ser detingut, un cop més, Felipe Martínez Rico [cap del gabinet de Montoro] li escriu un correu [al ministre] en què assegura «Ens va bé per demostrar que l'amnistia fiscal ha servit d'al·licient a l'Agència Tributària per centrar investigacions de frau fiscal i que, de la investigació posterior, inclús pot derivar-se'n una acusació per delicte fiscal»", ha dit Rato.

Després d'això, Rato ha indicat que aquestes comunicacions són la raó per la qual ell està assegut al banc dels acusats: "Tant jo com la meva família hem estat sotmesos a un dolorossíssim i llarguíssim procediment", ha lamentat, i ha afegit que "s'ha fet patir qualsevol que s'ha creuat al meu camí, com la resta dels acusats".

Des del 2004 fins al 2007 Rato va ocupar la presidència del Fons Monetari Internacional (FMI) i des de finals del 2010 fins al maig del 2012 va ser president de Bankia. Els suposats delictes s'haurien comès durant aquestes dues etapes professionals. Per la seva etapa al capdavant de l'entitat bancària, Rato ja va ser condemnat a quatre anys i mig de presó per apropiació indeguda pel cas de les targetes black.

stats