Prestacions socials
Economia 30/11/2022

Així pujaran les pensions el 2023: consulta l'impacte de la inflació a les prestacions

Les pensions contributives i l'ingrés mínim vital es revaloritzaran aproximadament un 8,5%

3 min
Uns jubilats conversant en un banc

MADRIDLa dada anticipada aquest dimarts d'inflació interanual del mes de novembre (6,8%) ja permet aproximar quina serà la inflació mitjana que marcarà la revalorització de les pensions contributives, entre les quals el subsidi per jubilació. També per primer cop l'ingrés mínim vital (IMV), tal com PSOE i Unides Podem van acordar en el marc de la negociació dels pressupostos de l'Estat per al 2023. En concret, totes dues prestacions augmentaran entorn del 8,5% l'any 2023 (l'Institut Nacional d'Estadística ha de confirmar d'aquí a unes setmanes la inflació anticipada del mes de novembre), confirmen fonts del ministeri de Seguretat Social. De fet, el govern espanyol ja va anticipar que estimava aquest augment. Ara bé, les mateixes fonts precisen que quan l'INE confirmi la inflació del mes de novembre es coneixerà la mitjana exacta.

Les pensions mínimes del 2023
En euros mensuals, en 14 pagues

L'augment de les pensions contributives afecta les prestacions per jubilació, viudetat, incapacitat permanent, a favor de familiars i orfandat, que, si es confirma la xifra, augmentarien un 8,5%.

  • A tall d'exemple, la pensió màxima per jubilació creixerà fins als 3.059,2 euros bruts al mes en 14 pagues (42.829,29 euros anuals) i la mínima amb 65 anys o més fins als 965,8 euros mensuals bruts, també en 14 pagues (13.521 euros l'any).
  • En canvi, un pensionista que cobri la pensió mitjana per jubilació passarà a cobrar 1.365 euros (ara cobra 1.258 euros bruts al mes en 14 pagues).
  • La pensió mitjana per viudetat augmentarà fins als 847 euros bruts al mes, davant els 781,16 euros actuals.
  • Mentre que la pensió per orfandat escalarà fins als 476 euros bruts al mes en 14 pagues, davant els 439 euros actuals.

La Seguretat Social calcula que cada dècima d'increment de les pensions té un cost d'uns 150 milions d'euros, cosa que es tradueix en una despesa aproximada d'uns 12.750 milions. En canvi, segons el Banc d'Espanya la despesa addicional total serà de fins a 15.300 milions.

L’increment d'un 8,5% és resultat de calcular la mitjana de les taxes interanuals de l’IPC dels 12 mesos anteriors al novembre. És a dir, aquest any el càlcul és resultat de la mitjana entre el desembre del 2021 i el novembre del 2022. Aquesta és la nova fórmula que el govern espanyol, però també la Comissió del Pacte de Toledo per les pensions –és a dir, la majoria de partits polítics al Congrés de Diputats–, va acordar tenir en compte a l'hora de revaloritzar aquestes prestacions. La xifra, doncs, s'allunya molt de l'augment de l'any passat (2,5%).

Per la seva banda, les pensions no contributives augmentaran un 15% l'any vinent després de l'acord per als pressupostos de l'Estat entre el govern espanyol i EH Bildu.

Ingrés mínim vital

L'augment de l'ingrés mínim vital afectarà 1,2 milions de persones i augmentarà en funció de les circumstàncies de la unitat familiar, és a dir, del que actualment estiguin cobrant. A tall d'exemple, un beneficiari individual passarà de 491,63 euros al mes a 533,41, és a dir, 41,78 euros més. Una unitat familiar formada per un adult o un menor o dos adults veurà incrementar fins a 54,32 euros al mes la seva prestació: de 639,12 a 693,44 euros al mes.

Revalorització amb la inflació

Augmentar les pensions tenint en compte la inflació ja va ser una mesura que va aprovar el govern socialista de José Luis Rodríguez Zapatero, però després la va tombar l’executiu de Mariano Rajoy (PP), que a canvi –i amb l’objectiu de retallar el dèficit de l’Estat– aprovava el factor de sostenibilitat: des d’aleshores les pensions es revaloritzarien com a molt un 0,25%, independentment de la inflació. El govern de Pedro Sánchez va recuperar tornar a tenir en compte l'IPC perquè els pensionistes no perdessin poder adquisitiu.

Això, però, suposa un augment de la partida que es destina a aquestes prestacions. De fet, en aquest context de crisi energètica i de preus, organismes com el Banc d'Espanya han demanat que no totes les pensions contributives augmentessin amb la inflació, sinó només les més baixes, de manera que també aquest col·lectiu acceptés entrar en un "pacte de rendes" com els treballadors. El govern espanyol, però, manté que complirà la llei i augmentarà les pensions amb l'IPC.

stats