Economia 21/02/2022

Es prorroguen les prestacions extraordinàries per fixos discontinus i els ERTO fins al 31 de març

Les prestacions havia d'acabar el pròxim 28 de febrer, però s'ampliarà un mes, tal com demanaven els sindicats i alguns sectors empresarials

ARA Balears
2 min
Cambrer treballant a un hotel de Palma.

PalmaEl govern de l'Estat i els agents socials han pactat una pròrroga de les prestacions extraordinàries als fixos discontinus i els ERTO a causa de la pandèmia fins al pròxim 31 de març. Així, s'amplia un mes les prestacions, ja que havien d'acabar dia 28 de febrer, l'últim dia del mes de febrer. L'Estat ha recollit la proposta que havien fet els sindicats i alguns sectors empresarials.

Així i tot, segons ha explicat el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, i han subscrit tots els sindicats i patronals, "s'exigeix" al món empresarial que al mes d'abril facin 'la crida' als treballadors fixos discontinus que encara no estiguin incorporats als seus llocs de feina. El motiu és que, si no ho fan, serà complicat que els treballadors compleixin els sis mesos necessaris per poder cobrar la prestació de fixos discontinus un cop acabi la temporada.

De moment, el conseller ha anunciat que la pròrroga contemplarà que es despleguin al voltant de 14 milions d'euros entre les 60.000 persones que avui dia reben la prestació extraordinària per ser fixos discontinus. I cal tenir en compte que el gener passat es van incorporar 15.000 persones en aquest règim. Pel que fa a les persones en ERTO a les Illes, ara mateix n'hi ha 5.839, i d'aquestes el 57% ja treballen a temps parcial.

S'ha de tenir en compte que durant el pròxim més d'ampliació els ERTO ja s'hauran de transitar amb el nou model establert a la reforma laboral. De fet, la vicepresidenta segona del govern d'Espanya i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ja va avançar la setmana passada que es donaria un mes de termini a les empreses que tenien treballadors amb ERTO a causa del covid per adaptar-se a la reforma laboral.

Segons les dades estatals, queden 104.000 treballadors en ERTO, segons el Ministeri de Seguretat Social i Migracions. Les dades mostren que el sector que en pateix més és el de les agències de viatges, amb un 10,8%, i, de fet, és un dels sectors que han pitjat més per aconseguir aquesta pròrroga. El segueixen el transport aeri i els serveis d'allotjament amb un 8% cadascun, un 6% les cases d'apostes, un 4% les arts gràfiques, un 3% les activitats artístiques i un 2% l'hostaleria.

Noves exoneracions

Si bé les condicions de protecció de les persones que estan sota un expedient es mantenen –per exemple, no poden fer hores extres–, l'executiu central sí que ha decidit modificar les exoneracions de les quotes a la Seguretat Social durant aquest mes de transició. Així, es passa d'una exoneració de les quotes d'un 80% a un 60% en cas que l'empresa, independentment dels empleats, desplegui un pla de formació per als treballadors que estiguin en ERTO. Per contra, si els treballadors no reben cap formació les exoneracions seran del 20% per a empreses de més de 10 empleats (ara eren del 40%) i del 30% per a companyies més petites. Finalment, les exoneracions dels ERTO per força major es mantenen al 90%.

Durant aquest període, les empreses hauran d'iniciar el tràmit administratiu per acollir-se als ERTO que recull la reforma laboral i que, en essència, gairebé es mantenen als expedients desplegats durant la pandèmia. El camí, en canvi, és més llarg per a aquelles empreses, com les agències de viatges, que s'acullin al mecanisme RED, ja que han de tenir el vistiplau del consell de ministres per tirar-lo endavant.

stats