Energia

Podem proposa limitar el preu de l'energia nuclear i la hidroelèctrica amb un decret llei

Ha enviat la proposta al PSOE i assegura que comportarà un estalvi de fins a 3.200 milions l'any

4 min
La ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, reunida amb les comunitats autònomes

La recerca d'una solució arran de l'augment sense precedents de la factura de la llum aquestes últimes setmanes continua enterbolint la relació entre els dos socis del govern espanyol, Unides Podem i el PSOE. L'últim a moure fitxa ha sigut el partit lila, després que els ministeris de Drets Socials i Agenda 2030 i el de Consum hagin fet arribar al de Transició Ecològica, amb Teresa Ribera (PSOE) al capdavant, una proposta de "caràcter immediat" en forma de reial decret llei per "limitar el preu de l'energia nuclear i hidroelèctrica i rebaixar la factura de la llum", segons expliquen fonts d'Unides Podem.

"La reforma té un caràcter estructural i pot posar-se en marxa en un període de temps molt breu", defensen fonts del partit, que calculen que la mesura comportaria un estalvi d'entre 1.500 i 3.200 milions d'euros l'any per als ciutadans. En concret, el que proposen el ministeri de Drets Socials, encapçalat per Ione Belarra, i el de Consum, amb Alberto Garzón al capdavant, és establir un preu fix per a l'energia nuclear semblant al de França i, per tant, que no es vegi arrossegat pel preu d'altres tecnologies com la del gas, fruit de l'actual sistema marginalista. En el cas de l'energia hidroelèctrica, els dos ministeris proposen establir un preu "màxim" de manera que quan el preu d'una energia com la del gas sigui molt elevada, no comporti l'encariment de l'energia hidroelèctrica al mateix nivell quan, de fet, com a renovable és més econòmica. Així ho ha defensat el Secretari de Drets Socials, Nacho Álvarez, a les xarxes socials.

Els ministeris proposen que els preus de les dues energies es fixin a través d'una auditoria de "costos de generació" que la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC) hauria de dur a terme. "La caiguda dels preus del mercat regulat provocaria un efecte dòmino al mercat lliure de manera que tots els consumidors es veurien beneficiats per les baixades significatives del preu de la llum", apunten fonts de la formació.

La proposta ja és damunt la taula del ministeri de Transició Ecològica, que és qui té competències sobre el tema. Des de Podem defensen que la mesura s'ajusta a la regulació europea, el model marginalista, i gran escull pel qual Ribera ha refredat opcions com la proposada per la patronal Foment del Treball d'establir un preu segmentat per a cada tecnologia.

La proposta de Podem no va encaminada a establir preus segmentats, sinó a posar un topall a la nuclear i a la hidroelèctrica de manera que no es generin els coneguts "beneficis caiguts del cel" per culpa de l'actual model. És a dir, busca contrarestar que les empreses energètiques rebin una sobreretribució per a les energies renovables –més econòmiques perquè no contaminen tant– o la nuclear, que amb el model marginalista actual adopten el preu de l'última tecnologia que entra al mercat (el gas), que és la més cara i la que marca el preu de tota la producció elèctrica. De fet, el govern espanyol ha obert un expedient a les hidroelèctriques del Duero, el Tajo i el Miño-Sil per haver buidat embassaments en plena onada de calor i a "nivells superiors als recomanables en aquestes dates". En concret, se sospita que les hidràuliques han maximitzat la seva producció aprofitant els preus alts de l’electricitat per augmentar al màxim els beneficis caiguts del cel.

Al seu torn, des del ministeri dirigit per Teresa Ribera s'estudiarà la proposta i la seva "viabilitat amb les màximes garanties" per abaratir la factura de la llum i limitar tant el preu de l'energia nuclear com la de la hidràulica mitjançant un reial decret llei. Els dubtes del ministeri recauen, un altre cop, sobre la compatibilitat amb la "normativa comunitària [europea]", apunten fonts del ministeri al Diari ARA. El ministeri de Transició Ecològica assegura que en tot cas "estudiarà amb el màxim respecte" la proposta dels dos ministeris.

Pressió dels consumidors

Organitzacions de consumidors com FACUA han celebrat la proposta i recorden que fa temps que és una de les seves reivindicacions. "Ens sembla correcte que els ministeris d'Unides Podem ho plantegin a Teresa Ribera i li recordem que ella mateixa va anunciar que el PSOE estudiava aquest tipus de mesures quan governava en solitari", afirma el president de FACUA, Rubén Sánchez. De fet, la ministra de Transició Ecològica està treballant en un projecte de llei que té per objectiu fer pagar a les elèctriques pels beneficis caiguts del cel.

Des de FACUA fa temps que proposen al govern espanyol mesures com una reducció de l'IVA del 21% "permanent" i no puntual, com ara. També la creació d'una empresa pública d'energia, una opció que el govern espanyol ha posat damunt la taula en el cas de la hidroelèctrica, o l'aprovació d'una "tarifa social" permanent i molt més àmplia perquè arribi a més famílies.

Fonts del partit insisteixen en la necessitat d'aprovar les mesures a través d'un reial decret llei perquè entrin en vigor "com més aviat millor" i evitar augments com els viscuts en plena onada de calor. Mentrestant, el preu de l'electricitat al mercat majorista repuntarà demà dimarts després de tres dies de descensos i tornarà a superar els 100 €/MWh.

stats