Economia 05/07/2021

Comença la primera Cimera entre les Illes Balears i el País Valencià

Han inaugurat l'acte el president del Parlament de les Illes Balears, Vicenç Thomàs i el president de les Corts Valencianes, Enric Morera

2 min
El president del Parlament de les Illes, Vicenç Thomas i el president de les Corts Valencianes, Enric Morera han inaugurat la primera cimera entre els territoris.

S'ha donat el tret de sortida a la primera cimera entre les Illes Balears i el País Valencià. Serà un congrés que durarà avui dilluns 5 i demà 6 de juny i que té com a objectiu formar ponts i connexions entre les dues comunitats autònomes històricament emparentades. Els principals objectius de la cimera seran fomentar la reactivació econòmica i la creació d'ocupació, aprofitar l'oportunitat en comú que suposen els fons Next Generation de la Unió Europea, impulsar la sostenibilitat, la protecció del territori i la regeneració de la Mediterrània entre molts d'altres.

El president del Parlament de les Illes Balears, Vicenç Thomàs, ha catalogat el dia d'avui com a "molt assenyalat." Ha referenciat els vincles històrics que hi ha hagut sempre entre les dues terres agermanades per la Mediterrània. Thomàs ha destacat el camí que va començar fa dues legislatures, concretament fa sis anys, quan els dos governs de pacte, tant al País Valencià com a les Illes Balears, varen sortir elegits. "Hem de continuar unint esforços i fent sinergies per consolidar una sortida social i sostenible", ha expressat el president, tenint en compte que s'ha d'anar molt alerta i tenir en el record la crisi de 2008 i no cometre els mateixos errors que van succeir. "La desigualtat és un mal cabdal i s'ha de lluitar contra el que ha creat el covid-19", ha sentenciat.

Així doncs, Vicenç Thomàs ha puntualitzat els temes més importants, com els de millorar la connectivitat entre terres, als ports i aeroports, a part de fer realitat el corredor del mediterrani. Ha parlat també de la regeneració de residus i de regenerar la Mediterrània com a punt molt important per garantir un futur pròsper al medi ambient. Alhora, ha tocat altres temes rellevants com ara la millora del finançament, un problema històric per les Illes. El president ha volgut concloure amb un missatge esperançador i de cooperació, i ha fet esment que s'ha d'elaborar un projecte de futur que "apuntali i reforci el que som avui, dues societats solidàries que creuen en la igualtat i miren al futur".

Ponts i unitat entre pobles

Per altra banda, Enric Morera ha catalogat de "plaer" aquesta primera cimera entre les comunitats. Després de demanar-se com estant tan a prop es pot estar tan lluny, ha evidenciat que s'han de crear ponts i aconseguir una unitat entre pobles. "És la cimera més sòlida i important i l'agenda més clau que hem tingut mai valencians i balears", ha destacat Morera. Dins el seu discurs d'obertura d'aquest congrés, ha parlat dels fons europeus Next Generation i de la importància de donar un bon ús a aquests diners que arribaran. "Han de tenir capil·laritat per totes les regions i que no quedin en mans d'uns pocs al govern central", ha reivindicat el president de les corts valencianes. A més, també ha volgut posar atenció a la necessitat de crear polítiques culturals i lingüístiques per avançar cap a una reciprocitat en aquests sectors essencials. Enric Morera ha finalitzat la seva intervenció d'aquest acte inaugural augurant poder canalitzar aquesta cimera en "decisions i fets que ens uneixin i puguem transformar institucionalment".

stats