Economia 11/05/2022

Les previsions de creixement per les Balears del BBVA baixen un punt per culpa de la inflació

L'entitat bancària preveu que l'economia illenca creixi un 7,3% durant enguany

2 min
Cambrer treballant a un restaurant de Palma.

PalmaEl BBVA Research ha fet públiques les seves previsions de creixement econòmic a les Balears per aquest any i per al 2023. Segons han exposat, enguany l'economia illenca creixerà un 7,3%, cosa que significa un punt menys del que inicialment s'havia anunciat. Aquesta baixada, segons ha assegurat l'entitat bancària, es deu a l'efecte de la inflació. Així mateix, han afirmat que les Balears podrien recuperar el PIB prepandèmic a final del 2023.

Per altra banda, també han anunciat que per al 2023 es preveu un creixement del 5%, és a dir, també un punt per sota del que s'havia dit en un principi. També han apuntat que l'increment del preu de les matèries primeres a causa de la guerra d'Ucraïna és un altre dels motius de la baixada del creixement.

Alhora, també han informat que l'economia balear el 2021 hauria crescut un 10,5% "gràcies a l'avanç del turisme, la despesa familiar i empreses i l'impacte de les polítiques públiques". I en aquest sentit, el director de la territorial Est del BBVA, David Conde, ha assegurat que aquesta valoració del 2021 sumada als anys vinents són "notícies il·lusionants".

Conde ha apuntat al fet que la reducció del risc sanitari, juntament amb la utilització de l'estalvi acumulat durant la pandèmia i la recerca de destinacions turístiques segures permetran "un fort avanç del turisme illenc i la seva economia". A més, segons ha assegurat el BBVA, s'hi ha de sumar l'execució dels fons europeus Next Generation.

Segons l'entitat bancària, preveu que de mitjana es crearan 39.100 llocs de feina entre l'any passat i el 2023. Això farà que es pugui reduir la taxa d'atur fins al 9,5%. Ara bé, a part de les tendències alcistes de recuperació, també ha volgut refermar que el preu de l'energia, i la incertesa sobre si sortiran o no noves variants del covid, posen el contrapunt a les bones dades.

stats