Economia 30/05/2018

L'energia s'encareix a Espanya molt per sobre que a la UE l'última dècada

La inflació repunta fins al 2% per l'encariment de la llum i els carburants

Xavier Grau
3 min
Tot i que és un habitual exportador d’energia, França n’ha hagut d’importar aquest hivern, per exemple de Catalunya amb la línia de molta alta tensió (MAT), a la foto.

BarcelonaEls preus del gas i l'electricitat per a les llars a Espanya se situa entre els més cars de la Unió Europea (UE) i, en l'última dècada, l'energia s'ha encarit a l'Estat molt per sobre que la mitjana dels 28 estats de la Unió, segons les dades publicades aquest dimecres per l'Eurostat, l'organisme d'estadístiques europees.

Així, segons les dades de l'Eurostat Espanya és el sisè estat amb l'electricitat més cara per a les llars de la UE, segons les últimes dades, referides al segon semestre de l'any passat, amb 0,2177 euros el quilowatt hora (kWh), només superat per Alemanya, Dinamarca, Bèlgica, Irlanda i Portugal.

Però si es té en compte el preu de l'electricitat per a les llars sense impostos, Espanya escala al tercer graó del podi, amb un preu de 0,1712 euros el kWh, només superada per Irlanda i Bèlgica.

En el cas del gas natural, Espanya també se situa entre el estats amb el subministrament a les llars més car. Així, en el cas del gas sense tenir en compte impostos i taxes, Espanya és l'estat on és més car, amb 0,0692 euros el kWh. Si es tenen en compte els impostos, Espanya baixa a la quarta posició, amb 0,085 euros el kWh, i superen l'Estat Suècia, Dinamarca i Itàlia.

Durant l'últim any, els preus energètics per a les llars a Europa, de mitjana, s'han abaratit lleugerament. Segons l'Eurostat, el preu de l'electricitat era el segon semestre del 2017 un 0,2 més barat que el mateix semestre de l'any anterior, mentre que el preu del gas s'havia abaratit un 0,5%.

L'any passat a la UE els preus de l'energia van baixar, tot i que molt lleugerament. En el cas de l'electricitat, el preu –amb impostos– va caure en el conjunt de la UE un 0,2%, mentre que a Espanya ho va fer un 4,6%. Però si es té en compte l'última dècada sencera, des del segon semestre del 2007 fins al segon semestre del 2017, període que inclou tota la greu crisi econòmica, els preus de l'electricitat amb impostos a Espanya s'han encarit un 35,7%, mentre que en el conjunt de la UE ho han fet un 30%.

Evolució del preu de l'electricitat i del gas natural

En el cas del preu del gas per a les llars, l'últim any a la UE s'ha abaratit un 0,5%, mentre que a Espanya s'h encarit un 0,9%. Però passa igual que amb l'electricitat. En l'última dècada el preu del gas a Espanya s'ha encarit gairebé un 49%, mentre que en el conjunt de la UE els preus han pujat gairebé un 24%.

L'augment de preus de l'energia repercuteix directament en la inflació, tal com es demostra en l'evolució dels preus. Segons les dades publicades aquest dimecres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), els preus van pujar al maig fins al 2% a Espanya respecte al mateix mes de l’any anterior. Feia tretze mesos, des de l’abril de l’any passat, que la inflació no superava la barrera del 2%.

En cas que es confirmi aquesta tendència –la dada definitiva es publicarà el 13 de juny–, aquest repunt suposaria un augment dels preus de nou dècimes respecte al mes d’abril, quan la inflació es va situar a l’1,1%.

Segons ha detallat l’INE, la pujada de preus més destacada durant aquest període és la de l’electricitat. El maig del 2017 el rebut de la llum i també els carburants van pujar, mentre que el maig de l’any passat van baixar.

stats