Economia 12/05/2021

Els preus es disparen als EUA al ritme més alt en 13 anys, però la Reserva Federal no hi veu riscos

La inflació creix un 4,2%, un ritme més alt del que esperaven les autoritats

2 min
Imatge d'arxiu del president de la Reserva Federal, Jerome Powell.

BarcelonaEls preus de consum als Estats Units van créixer un 4,2% interanual a l’abril, un augment que no s'havia vist des del 2008 i que ha superat el previst. Malgrat el fort repunt, degut a la recuperació gradual de l’economia, les autoritats econòmiques del país no esperen una pujada de la inflació sostinguda en els pròxims mesos, tot i que sí que preveuen la possibilitat de repunts puntuals en el preu d’alguns productes.

En aquest sentit, Jerome Powell, president de la Reserva Federal –el banc central dels EUA–, ha avisat aquest dimecres que hi haurà augments “transitoris” dels preus, però no veu cap perill d’increments a curt i mitjà termini, perquè l’economia i l’ocupació encara estan afectades per la crisi del coronavirus.

En comparació amb el març, l’increment va ser del 0,8%. No obstant, la inflació subjacent (que no té en compte el preu de l’energia o dels aliments perquè varien molt ràpidament) va ser del 3% respecte a un any enrere.

Estímuls fiscals potents

Els Estats Units han dut a terme estímuls monetaris i fiscals molt superiors als dels països europeus, sobretot en despesa pública. Concretament, entre el 2020 i el 2021 els programes ja aprovats o pendents d’aprovar sumen fins a gairebé sis bilions de dòlars en despesa i inversió de les administracions.

Aquesta gran injecció de diners busca fer créixer la demanda, crear llocs de treball i empènyer a l’alça l’activitat econòmica per sortir de la crisi provocada per la pandèmia, que va destruir un 3,5% del producte interior brut. Powell va recordar, per exemple, que el mercat laboral encara no ha tornat a la normalitat, ja que actualment hi ha uns vuit milions de llocs de treball menys que a finals del 2019.

stats