Economia 04/09/2021

El preu de la llum baixa, però continua en xifres de rècord

L'electricitat tindrà un preu mitjà de 134,89 euros per megawatt/hora, el tercer més elevat de la història

ARA Balears
2 min
La central elèctrica d'Endesa.

PalmaEl preu mitjà de l'electricitat baixarà per segon dia consecutiu aquesta setmana fins a arribar als 134,89 euros per megawatt/hora (mWh). Malgrat aquesta baixada, el preu no deixarà d'establir un altre rècord històric i assolirà la tercera posició del podi dels preus més alts de l'electricitat. Dijous passat es va assolir el pic més alt que s'ha vist mai, amb 140,23 euros mWh, mentre que ahir, primer dia de baixada després del cim, es va registrar un preu mitjà de 137,7 euros.

Cal fer referència que, malgrat la mínima baixada d'avui, el preu triplica el que es va registrar fa un any, que va ser de 43,97 euros per mWh. En resum, aquesta setmana va començar disparant-se gairebé un 22% per registrar una altra pujada del 5% dimarts. Dimecres, un altre 1,5% més i dijous, una altra pujada marcada del 6% que va fer arribar al rècord. Després d'aquesta consecució de preus a l'alça, divendres va descendir un 1,8% i avui, dissabte, baixa un 2% més. Així i tot, s'ha de recordar que els caps de setmana els preus solen tenir una tendència a la baixa respecte dels dies anteriors.

Pel que fa a les franges horàries, la més barata serà entre les 17.00 i les 18.00 h d'avui dissabte, dia 4, en què tindrà un preu de 106,30 euros per mWh. Per un altre costat, el més car es veurà entre les 22.00 i les 23.00 h, quan el preu tindrà un pic de 152,27 euros per mWh. També s'ha de referenciar que, malgrat els descensos d'ahir i avui, la tendència que s'espera continua sent a l'alça per als pròxims mesos.

Durant l'agost, en plena onada de calor, el preu va costar una mitjana de 106 euros per mWh, el més car de la història. Per darrere hi ha el juliol, quan ja es va assolir el primer rècord amb un preu de 92,4 euros per mWh.

stats