Economia
Economia 30/08/2023

El preu de l'oli d'oliva no té aturall: ja va a quasi 10 euros el litre

Els productors de Mallorca preveuen un augment de vendes, ja que serà el primer cop que l'oli peninsular costi el mateix que el mallorquí

2 min
Producció d'oli a la cooperativa de Sóller.

PalmaEl preu de l'oli d'oliva no té aturall. L'escalada va començar l'any passat, quan una mala collita i l'encariment dels costos de fabricació en van disparar el preu fins a un 12%. Una garrafa de cinc litres oscil·lava entre els 25 i els 30 euros; és a dir, el preu per litre era, de com a molt, sis euros. Enguany, però, les xifres són encara pitjors, ja que el preu s'ha incrementat un 15,4% i el litre té un cost mitjà de 9,42 euros, segons un estudi de mercat de l'Organització de Consumidors i Usuaris de l'Estat (OCU). A més, el d'alguna marca ja supera els 12 euros el litre, alerten.

L'OCU ha sondejat els preus de 19 marques d'oli d'oliva verge extra que estan a la venda a deu cadenes de supermercats com Alcampo, Carrefour, Dia, Caprabo, El Corte Inglés, Hipercor, Eroski, Mercadona, Consum i Condis, i ha conclòs que la pujada "és generalitzada i afecta la pràctica totalitat de les marques". L'organització assenyala que els increments del preu de l'oli en totes les seves varietats tenen l'origen "en la important reducció de la collita soferta aquesta campanya", quan la producció ha caigut al voltant del 50%.

Així, l'oli peninsular que històricament havia estat més barat que el mallorquí podria arribar a ser lleugerament més car. I és que a Mallorca aquests preus no sorprenen de la mateixa manera que ho fan a la Península, ja que l'oli produït a l'illa sempre ha rondat els vuit i deu euros el litre. De fet, aquesta temporada l'oli mallorquí no pujarà respecte de l'any passat, atès que la collita es preveu bona.

La pujada dels preus estatals és una bona notícia per als productors de Mallorca, ja que si els dos productes costen el mateix, preveuen que els residents optin per comprar l'oli mallorquí. "No tothom passarà a comprar el nostre, però preveim que augmentin les vendes respecte d'altres anys", ha explicat el president de la Denominació d'Origen Oli de Mallorca, Joan Mayol.

No obstant això, els perjudicats seran els usuaris, que no tindran les opcions més econòmiques dels olis peninsulars que havien tingut fins aleshores.

L'OCU demana al Ministeri d'Agricultura que augmenti el control per evitar especulació

De fet, l'OCU ha alertat de "la forta especulació que existeix al voltant del preu de l'oli", ja que el producte que ara mateix és als supermercats es va comprar a uns preus "molt menors" dels actuals del mercat majorista.

A més, ha advertit de l'efecte que aquestes fortes pujades tenen per als consumidors i que tindrà com a conseqüència una reducció de consum d'oli d'oliva, que es veurà substituït per altres olis. Davant aquesta situació, l'organització ha demanat al Ministeri d'Agricultura que augmenti el control de la cadena de producció de l'oli d'oliva "per evitar els abusos i l'especulació que hi pogués haver i que té efectes negatius tant per al sector com per als agricultors".

stats