Economia 07/03/2024

El preu de l'habitatge a les Balears continua a l'alça i és el territori més car de l'Estat

Les Illes se situen per davant de Madrid i Catalunya

ARA Balears
2 min
Imatge d'arxiu / ARA BALEARS

PalmaL'Índex de Preus d'Habitatge va augmentar els preus un 4,1% a les Balears de mitjana el 2023, un 9,3% en el cas del domicili usat i un 3,4% en els de segona mà, segons les dades publicades aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE) recollits per Europa Press, que situen l'Arxipèlag com la regió més cara per davant de Madrid i Catalunya.

El quart trimestre va tancar amb un increment de preus d'un 4,4% a les Illes en comparació amb l'any anterior, amb les Balears com la cinquena comunitat autònoma on més varen augmentar els preus interanualment, per darrere d'Andalusia, Navarra, les Canàries i Madrid.

En relació amb el trimestre anterior, quan es va assolir un nou màxim històric en l'índex general, l'habitatge es va abaratir un 1,2% a les Illes, cosa que s'explica per una baixada en els costos de l'habitatge usat. Així, amb una diferència notable respecte de la resta de comunitats autònomes, les Illes varen ser la regió més cara per a l'habitatge nou en els darrers mesos del 2023, amb preus un 11,4% més alts que l'any anterior i un 0,9% més elevats que en els mesos precedents. De fet, és l'única comunitat amb una taxa anual de dos dígits. Els habitatges a estrenar varen marcar un nou màxim històric a la sèrie, que arriba fins al 2007.

D'altra banda, les Balears també varen tancar l'any com la comunitat més cara en relació amb l'habitatge de segona mà, amb preus un 3,4% més alts que el 2022, tot i que han baixat un 1,5% respecte del període de juliol a setembre, en què es va assolir el màxim històric en aquest segment.

En l'àmbit estatal, el preu de l'habitatge lliure va pujar una mitjana d'un 4% el 2023, quasi la meitat del que va augmentar el 2022, i va registrar així el desè pic anual consecutiu. La pujada del 2023 és quasi la meitat de l'experimentada el 2022, quan el preu de l'habitatge va augmentar al ritme més gran en 15 anys, amb un avançament d'un 7,4%.

stats