Preu dels carburants
Economia 22/12/2022

El preu dels carburants torna a caure just abans de Nadal

La gasolina baixa un 3,16% i el dièsel un 2,86%

2 min
Un home omplint el diposit d'una motocicleta, en una imatge d'arxiu, d'una estació de servei a Barcelona

BarcelonaEl preu dels carburants manté la tendència de caiguda pocs dies abans de les festes de Nadal. El preu mitjà del litre de gasolina a Espanya s'ha situat aquesta setmana en 1,59 euros, un 3,16% menys respecte a la setmana anterior, mentre que el del gasoil ha baixat fins als 1,66 euros, un 2,86% menys que fa set dies. D'aquesta manera, la gasolina encadena la cinquena setmana consecutiva de caigudes i el dièsel la setena, segons les dades del Butlletí Petrolier de la Unió Europea.

Amb aquests nivells de preu després dels últims descensos, tant la gasolina com el dièsel es mantenen lluny dels màxims que van tocar aquest estiu, quan al juliol la benzina va assolir els 2,141 euros i el gasoil els 2,1 euros. De fet, el preu mitjà de la gasolina aquesta setmana és el més baix des de mitjans de febrer, mentre que en el cas del dièsel cal remuntar-se fins a la setmana de l'11 d'abril passat.

La bonificació del govern espanyol

A més, aquestes caigudes reiterades del preu dels carburants es donen just en el moment en què el govern espanyol comença a plantejar la fi del descompte d'almenys 20 cèntims el litre per als carburants als particulars. Segons va insinuar la ministra Nadia Calviño en una entrevista a RAC1, la idea seria "centrar-ho en els sectors que se'n poden veure més afectats", en comptes de bonificar tothom. Es preveu que la decisió final es prengui la setmana vinent, abans d'acabar l'any.

De fet, aquest import mitjà dels dos carburants inclou els impostos, però no reflecteix el descompte del govern espanyol. Actualment, comptant amb aquesta subvenció, el preu del litre de gasolina seria d'1,39 euros, mentre que el del gasoil se situaria en 1,46 euros, en els dos casos clarament inferiors als que marcava a finals de març, abans de l'entrada en vigor de l'ajuda.

Sense tenir en compte la subvenció, el preu del litre de benzina és un 7,72% més car que fa un any, mentre que en el cas del gasoil és un 23,58% superior. Aquestes xifres es registren en un entorn de preus elevats del cru en el context actual, marcat per la guerra a Ucraïna.

Amb aquests nivells, el preu de la gasolina es manté a Espanya per sota de la mitjana de la Unió Europea, situada en 1,639 euros el litre, i per sota de la mitjana de la zona euro, on té un preu mitjà d'1,678 euros. En el cas del dièsel, el preu a Espanya és inferior al de la mitjana de la UE, que és d'1,727 euros, i també se situa per sota de la mitjana de la zona euro, amb un preu d'1,737 euros.

stats