Finances
Economia 09/07/2021

El president d'Ausbanc, condemnat a 8 anys de presó per extorsió

L'Audiència Nacional també sentencia el secretari general de Manos Limpias a quatre anys

2 min
El president d’Ausbanc, Luis Pineda, està a la presó.

L'Audiència Nacional ha condemnat a vuit anys de presó el president de l'Associació d'Usuaris de Serveis Bancaris (Ausbanc), Luis Pineda, i a quatre anys al secretari general del sindicat ultra Manos Limpias, Miguel Bernad, per un delicte d'extorsió a entitats bancàries i empreses. Els condemnats exigien diners a canvi d'evitar accions judicials o campanyes de descrèdit des de les dues associacions. En concret, els magistrats de la secció quarta de la sala penal imposen a Pineda una pena de cinc anys per un delicte d'extorsió i tres anys més per estafa. A més, haurà d'indemnitzar un total de 13 entitats bancàries, entre elles el BBVA, CaixaBank i Bankia, en concepte de responsabilitat civil. A Bernard també el condemnen a tres anys per un delicte d'extorsió i se li afegeix un any pel mateix delicte "en grau de temptativa".

La sentència final els ha absolt de la resta de delictes pels quals estaven imputats. En el cas del president d'Ausbanc: organització criminal, acusació i denúncia falsa, frau i estafa processal, així com administració deslleial. Al secretari general de Manos Limpias se l'acusava també d'organització criminal, acusació i denúncia falsa, a més d'amenaces. L'any 2017 la Fiscalia d'aquest tribunal havia sol·licitat una condemna per a Pineda de més de 118 anys de presó i més de 24 anys de presó per a Bernad.

8 anys de procés judicial

Amb aquesta sentència es posa punt final a un procediment judicial que va començar l'any 2016. La sentència recull que els fets proven les extorsions portades a terme per Pineda amb el suport del sindicat Manos Limpias –una relació que segons recull la sentència va començar l'any 2012– a diverses entitats bancàries per exigir-los publicitat per als mitjans de l'associació a canvi d'abandonar processos judicials contra elles.

La sala també condemna a un any de presó l'adjunt a la presidència d'Ausbanc, Ángel Garay, i a sis mesos María Mateos, directora del departament jurídic, per un delicte d'extorsió en grau de complicitat. A la resta dels sis acusats (l'advocada de Manos Limpias Virginia López Negrete i als directius d'Ausbanc Alfonso Solé Gil, María Teresa Cuadrado, María Isabel Medrano, Rosa Aparicio i Luis María Jordana) els absol de tots els delictes.

El magistrat de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz va decretar presó incondicional sense fiança per a Pineda i Bernad l'abril del 2016. Aquest últim va quedar en llibertat el desembre del 2016, però l'expresident d'Ausbanc continuava a la presó a l'espera d'una sentència ferma.

stats