Economia 07/05/2019

Pimec tanca el 2018 amb un benefici de 512.000 euros

González reclama a Foment un gest d'unitat patronal en les eleccions a la Cambra

Xavier Grau
3 min
Josep González, president de la Pimec, en una imatge recent.

BarcelonaLa patronal de micro, petites i mitjanes empreses Pimec va tancar el 2018 amb un benefici de 512.000 euros, enfront dels 687.000 de l'any anterior, i uns ingressos que van arribar als 15,41 milions d'euros, segons ha explicat aquest dimarts el president d'aquesta patronal, Josep González.

L'assemblea general de Pimec ha aprovat els comptes de l'entitat. Un balanç que, malgrat el petit descens tant d'ingressos com de beneficis, estan "estabilitzats", segons González, que a més ha tret pit dient que "cap organització similar a l'Estat aconsegueix uns resultats similars". Per al 2019 l'assemblea de la patronal ha aprovat un pressupost de 15,46 milions d'euros.

Segons el president de Pimec, els ingressos de la patronal arriben en un 48% de les quotes –que aquest any s'apugen un 2%– i altres serveis als quasi 130.000 socis de l'entitat, un 30% de les accions de formació, un 14% de projectes cofinançats i un 8% per altres conceptes.

González ha recordat l'acord de representativitat signat recentment amb la patronal de les grans empreses, Foment del Treball, i ha fet una crida a la unitat d'acció de les dues patronals, com fan els sindicats. En aquest sentit, ha lamentat que no s'hagi arribat a un acord Foment-Pimec en les eleccions a la Cambra de Comerç, però ha indicat que encara hi ha temps i, en aquest sentit, ha apel·lat a Foment dient que "podríem fer un gest d'unitat d'acció".

Les patronals tenen reservats sis seients al plenari de la Cambra de Comerç de Barcelona, però al no arribar a un acord, tant Foment com Pimec han presentat una candidatura de sis membres cadascuna. Segons González, es podria arribar a un acord i retirar tres candidats cada patronal.

Autònoms i morositat

D'altra banda, González s'ha referit també a la decisió de la patronal d'autònoms ATA d'unir-se a la gran patronal espanyola, la CEOE. González ha indicat que Pimec va aportar el 30% dels socis d'ATA i, per tant, la patronal que presideix treballarà per recuperar la representativitat que ha perdut. De fet, ha indicat, "s'hauria de fer un nou mesurament de la representativitat dels autònoms que té cada patronal".

El president de Pimec s'ha referit també a la llei contra la morositat. En aquest sentit, ha tornat a lamentar que encara no hi hagi un règim sancionador i ha indicat que continuarà treballant per aconseguir-ho.

Registre horari i fiscalitat

Sobre la situació econòmica general, González ha indicat que la patronal que presideix descarta una nova recessió però sí que detecta un alentiment de l'economia. González ha aprofitat per demanar al futur govern espanyol una rebaixa de la fiscalitat per a les pimes que, segons ha dit, paguen al voltant d'un 14% efectiu en impost de societats, mentre que les grans empreses només paguen un 7%.

Quant a l'obligació per a les empreses de tenir un registre horari de la jornada dels treballadors a partir de la setmana que ve, González ha indicat que les pimes tenen problemes per implantar el sistema. "No estem preparats", ha dit, i, si bé ha reconegut que es difícil que la mesura es pugui anul·lar, ha advocat per una moratòria en les sancions.

Govern espanyol

D'altra banda, el president de Pimec s'ha mostrat partidari que els partits catalans "puguin participar" en les negociacions per a la confecció d'un nou govern espanyol que es formarà després de les eleccions del passat 28 d'abril. González ha destacat que "les matemàtiques permeten moltes combinacions" al Congrés i ha assegurat: "a nosaltres ens agradaria que els partits catalans puguin participar en el nou Govern que sortirà".

El representant de les petites i mitjanes empreses catalanes ha rebutjat sumar-se a la CEOE, que ha demanat al PSOE que pacti amb Ciutadans. Al nou Govern, Pimec li ha demanat estabilitat, competitivitat, i reducció del dèficit i del deute, així com una millora del finançament autonòmic per a Catalunya.

stats