Economia 25/11/2020

Ni tan sols el Black Friday anima (per ara) el consum

Els botiguers esperen que les vendes remuntin divendres i dissabte mentre els aparadors s'omplen d'anuncis de descomptes impactants

Ara Balears
2 min
Una botiga del centre de Palma ofereix descomptes per Black Friday / ISMAEL VELÁZQUEZ

PalmaCartells amb descomptes impactants -és fàcil veure'n del 30%, el 40% o fins i tot el 70%- han envaït els aparadors de la gran majoria de botigues de Palma. Cerquen atreure més clients, aprofitant la setmana del Black Friday, però encara que fa dies que ja estan penjats, de moment no se n'han sortit gaire. De fet, el nom d'aquesta festivitat importada dels Estats Units que ja s'ha escampat per tot el món es podria substituir per Black Week, perquè molts dels comerços ofereixen descomptes des de dilluns. D'altres fins i tot fa un mes que aprofiten aquesta excusa, tot i que són pocs.

Abans que la pandèmia paralitzàs l'economia, any rere any la jornada consumista del Black Friday guanyava cada pic més adeptes. Però les vendes aquests dies marcats pel virus es preveuen escasses. "El carrer està fluix" és la frase més repetida entre els comerciants que esperen, expectants, el que pugui passar divendres i dissabte, quan es preveu que la gent gasti més.

Les patronals Pimeco i Pimem no auguren un gran augment de vendes aquest final de setmana perquè l'economia del ciutadà està tocada. "La gent no disposa dels mateixos recursos d'ara fa un any", recorda el president de l'Associació del Petit i Mitjà Comerç de Mallorca (Pimeco), Toni Fuster, que recorda que des que la pandèmia ha arribat les vendes del petit comerç han caigut un 70%.

"Un increment de l'atur brutal i un gran col·lectiu de treballadors que està amb ERTO han desembocat en una societat empobrida que no es gastarà doblers per comprar", assegura Jordi Mora, de la Petita i Mitjana Empresa de Mallorca (PIMEM). Les dues patronals no es cansen de repetir el missatge sobre la importància que els ciutadans prioritzin el producte local i el comerç de proximitat.

"Em sorprèn que no hi hagi ningú amb els descomptes que oferim", afirma una dependenta d'una botiga de roba per a la llar del centre de la ciutat. A l'aparador anuncien la venda de productes a meitat del preu. Explica que un fet que demostra que aquest any les vendes no creixen és que durant el Black Friday del 2019 hi va haver dies que varen haver de tancar la botiga més tard del que tocava. Aquesta setmana a les 20.30 hores (en punt) abaixen la barrera.

Hi ha un lloc del centre de Palma on no hi ha descomptes "especials": és la Fira de Nadal, situada a la plaça Major. "Només ens faltaria fer descomptes, així com estan les coses enguany", explica amb contundència una venedora de pessebres i figures.

stats