Pensions

La pensió de viudetat pujarà fins a un 14% el 2024

La ministra de la Seguretat Social també anticipa augments d'entre un 5% i un 7% en el cas de les pensions mínimes contributives

3 min
La ministra de la Seguretat Social, Elma Saiz, en una imatge recent.

MadridDesprés de saber-se que les pensions contributives pujaran un 3,8% l'any que ve, la flamant ministra de la Seguretat Social, Elma Saiz (PSOE), ha avançat aquest dimarts que l'ingrés mínim vital (IMV) i les pensions no contributives s'incrementaran un 6,9%. Alhora, també ha explicat que una de les pensions més baixes de totes, la de viudetat amb càrregues familiars, s'incrementarà un 14% i, finalment, ha situat l'increment de les pensions mínimes contributives entre un 5% i un 7%, segons ha detallat en una entrevista a l'agència Efe. Cal recordar que les pensions contributives són les de jubilació, viudetat, orfandat, incapacitat permanent o en favor de familiars.

Les dades poden resultar sorprenents si es comparen amb l'increment de les pensions contributives (3,8%), molt menor que els increments anunciats per Saiz aquest dimarts. Tanmateix, es tracta d'una evolució que recull l'última pota de la reforma de les pensions, acordada amb CCOO i la UGT, però sense el vistiplau dels empresaris. En aquesta part de la reforma el govern espanyol entomava el compromís d'aprovar a partir d'aquest 2024 una via de creixement més vigorosa per a les prestacions més baixes del sistema de la Seguretat Social –tant les mínimes contributives com les no contributives– amb l'objectiu de reduir la bretxa amb els llindars de pobresa. Aquesta via de creixement s'allarga fins a l'any 2027.

Pensió mínima de viudetat amb càrregues

Pel que fa al cas concret de la pensió mínima de viudetat amb càrregues familiars, la reforma recull que aquesta prestació cal equiparar-la "a la pensió mínima per jubilació d'una persona de més de 65 anys que tingui cònjuge a càrrec". Una prestació que, segons es desprèn de la llei, "l'any 2027 no pot ser inferior al llindar de pobresa d'una llar amb dos adults". És per a aquesta equiparació que neix un primer increment del 14%, perquè l'any 2027 la pensió mínima per viudetat amb càrregues familiars haurà hagut d'atrapar la pensió mínima per jubilació.

Aquesta pujada del 14% permetrà passar d'una pensió actual de viudetat amb càrregues familiars de 906 euros bruts al mes en 14 pagues a una pensió de 1.033 euros mensuals.

Resta de pensions mínimes contributives

Pel que fa a la resta de pensions mínimes contributives, caldrà esperar a conèixer l'increment exacte; per ara, la ministra el situa en una forquilla d'entre un 5% i un 7%. La llei, però, permet fer una estimació del seu increment l'any 2024. En concret, la norma recull que la resta de les pensions mínimes contributives hauran de créixer seguint la de viudetat amb càrregues familiars "però en un 50%". És a dir, seguint aquesta regla, si la de viudetat amb càrregues augmenta un 14% el 2024, la resta de mínimes contributives ho farien un 7%.

Pensions no contributives

Pel que fa a les pensions no contributives, la norma estableix que el 2027 no podran quedar per sota del 75% del llindar de pobresa calculat per a una família unipersonal. De moment, aquest 2024 pujaran un 6,9% per assolir aquest objectiu mínim. Aquestes prestacions es destinen a persones que no tenen dret a rebre una pensió contributiva i que no tenen altres mitjans econòmics.

Ingrés mínim vital

Alhora, l'ingrés mínim vital (IMV) també pujarà un 6,9% el 2024. A tall d'exemple, per a un beneficiari individual són actualment 565,37 euros al mes. Una quantitat que pot augmentar si el perceptor té algun grau reconegut de discapacitat igual o superior a un 65%. Per tant, si s'agafa aquest exemple, l'any que ve l'ingrés mínim pujarà fins als 603 euros bruts mensuals, aproximadament.

D'entrada, només CCOO ha valorat l'anunci de la ministra Saiz expressant "sorpresa", mentre que la UGT i la CEOE no s'han pronunciat. Precisament, el ministeri té previst reunir-se amb els agents socials dilluns que ve i es dona per fet que aquest tema es posarà damunt la taula. Fonts del ministeri de la Seguretat Social no especifiquen quan podrien aprovar-se tots aquests increments, és a dir, si ho faran en paral·lel amb l'increment del 3,8% o més tard.

stats