Economia 28/05/2020

El pebre bord de Mallorca es podrà vendre com a denominació d'origen protegida

Durant la campanya d'enguany el producte es podrà comercialitzar per primera vegada sota aquest distintiu

Ara Balears
2 min
Pebre bord de Mallorca.

PalmaLa Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació ha concedit al pebre bord de Mallorca la protecció nacional transitòria per a la Denominació d'Origen Protegida (DOP). Durant la campanya d'enguany, sempre que es compleixin les condicions, es podrà vendre per primera vegada aquest producte amb el distintiu DOP. També implica que els elaboradors de pebre mallorquí puguin fer servir el nom de l'illa per vendre'l sempre que estiguin inscrits en el cens d'aquesta DOP, segons ha informat el Govern en un comunicat.

A les Balears el servei de qualitat agroalimentària (Iqua) de la Direcció General d'Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural ha tramitat aquest expedient de denominació d'origen. El tràmit, però, es va iniciar fa uns anys per part l'Associació pel Foment del Pebre de Mallorca i Slowfood Illes Balears amb l'objectiu de recuperar i preservar el cultiu d'aquests pebres de l'espècie Capsicum Annumm L., que és una varietat autòctona del tap de cortí.

La protecció nacional transitòria publicada al Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB) és un distintiu que dona la normativa europea del sector als estats membres per protegir en l'àmbit estatal un producte. La Unió Europea analitzarà ara l'expedient que se li ha remès i el publicarà després al diari comunitari per obrir un termini de tres mesos durant el qual els estats membres poden presentar oposicions a la decisió.

La protecció del pebre bord de Mallorca serà vigent mentre la Comissió Europea no adopti una decisió sobre la inscripció d'aquesta DOP. El distintiu també ha de ser publicat en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).

Els integrants de l'Associació pel Foment del Pebre de Mallorca representen el 71% de la superfície cultivada de pebre bord de Mallorca i més del 78% del total de la seva producció. El valor econòmic total de la producció del producte és de fins a 375.000 euros anuals. La producció anual és de 28,75 tones, 22 de les quals són elaborades pels productors integrants de l'associació. Tres dels cinc elaboradors que hi ha a tota l'illa pertanyen a l'associació esmentada.

stats