Economia 27/11/2020

Les patronals alerten que les compres del Black Friday no salvaran la temporada del petit comerç

La pluja no acompanya en la jornada de compres que ja es preveu que no servirà per recuperar les pèrdues econòmiques de la temporada marcada per la pandèmia

Ara Balears
2 min
Una botiga del centre de Palma ofereix descomptes pel Black Friday. / ARA BALEARS

PalmaLes patronals PIMECO, PIMEM i CAEB confirmen les previsions que es temien ja fa dies: les compres de la jornada del Black Friday són molt fluixes i no salvaran la temporada del petit comerç. Tenen clar que “la pandèmia ha provocat un empobriment de la població” i en aquests moments “els ciutadans no tenen doblers per gastar-se”, comenten a l'ARA Balears. El president de la Federació Patronal d'Empresaris De Comerç De Balears ( AFEDECO ), Toni Gayà, creu que "és un moment delicat. Per això la gent va més alerta amb el que es gasta, i només compra allò que és necessari". Les compres d'aquests Black Friday no han anat com els comerciants esperaven. Tenien previst que la roba de vestir fos “el producte estrella” però el que més s'ha comprat són regals de Nadal i articles per la llar.

"Els comerços del centre no veuen amb bons ulls aquesta festivitat i molts acaben aplicant els descomptes perquè els veïns ho fan", assegura Jordi Mora des de la Petita i Mitjana Empresa de Mallorca ( PIMEM ). A més, argumenten que aquesta festivitat té sentit al seu país d'origen, els Estats Units, perquè allà cau en un dia festiu. Per altra banda, AFEDECO critica la manera com aquest any s'ha repartit per la ciutat la decoració de Nadal. "Els comerciants lamenten que enguany l'atracció principal, l'arbre de Nadal, l'han ubicat al Parc de la Mar, en comptes de fer-ho en una zona més cèntrica". Considera en que si els llums s'haguessin posat al centre haurien atret més possibles consumidors cap els carrers propers a Plaça Major que concentren gran nombre de botigues.

Per la seva part, el president de l'Associació del Petit i Mitjà Comerç de Mallorca (PIMECO), Toni Fuster, augura que la pluja que es preveu tampoc ajudarà a remuntar les compres aquest cap de setmana. "L'actual situació de pandèmia fa que la gent no surti al carrer per por i això es traduirà amb més compres online, cosa que no beneficia gens al petit comerç", assegura.

stats