Laboral

La paradoxa de la UGT: ofereix descomptes a UberEats mentre denuncia el capitalisme de plataformes

El sindicat ja ha retirat de la seva pàgina web una promoció per comprar una targeta regal rebaixada per consumir a l'apli

2 min
Un rider d’UberEats transportant una comanda a Barcelona. La multinacional dels EUA tornarà al model de missatgers autònoms “després de l’estiu”.

BarcelonaLa denúncia de les vergonyes de l'anomenat capitalisme de plataformes s'ha convertit en un nou flanc de lluita sindical en els darrers anys, una vegada els representants dels treballadors s'han anat sumant a les campanyes contra les males praxis laborals a les aplicacions de la gig economy. Aquest discurs, però, també deixa contradiccions com la que apareixia fins a aquest dimarts a la pàgina web de la UGT de Catalunya i que ha denunciat a través de Twitter la CGT. Entre els descomptes que ofereix als afiliats, el sindicat també posava a la seva disposició l'opció de comprar una targeta de regal per consumir amb una rebaixa del 3% a UberEats, el servei de repartiment de menjar a domicili de la californiana Uber, que tot i la llei rider del setembre de l'any passat, va tornar a operar amb missatgers autònoms.

Contactats per l'ARA, des de la UGT de Catalunya asseguren que aquesta promoció ja s'ha retirat i que es tractava d'un "error", ja que és una empresa externa qui gestiona la plataforma de descomptes per als afiliats. El d'UberEats, doncs, s'hauria escapat del filtratge de negocis que no comparteixen els valors de l'organització, defensen des del sindicat. Aquesta reducció de preu era vàlida per demanar menjar a domicili i per fer servir l'aplicació de transport d'Uber i els seus patinets elèctrics.

Contradicció

La secció sindical de riders de la CGT ha mostrat a xarxes el seu enuig per la presència d'una plataforma com UberEats dins la pàgina web d'un sindicat: "Això és una vergonya". En aquest sentit, l'organització ha recordat que aquesta empresa fa servir "falsos autònoms, gent sense papers i en els seus assalariats comet cessió il·legal de treballadors". De fet, el 2021 la UGT va denunciar UberEats a la Inspecció de Treball per externalitzar els seus repartidors a través d'agències de treball temporal. També ho va fer amb Glovo i Amazon. El gegant del comerç encara apareix en els descomptes per a afiliats del sindicat, amb la possibilitat de comprar un xec regal amb un 1% de descompte per comprar a Amazon.es.

La UGT de Catalunya ha tractat el fenomen del capitalisme de plataformes i la digitalització del mercat de treball a través de la seva secretaria de polítiques sectorials. "En aquestes empreses es produeixen males praxis laborals que precaritzen les condicions laborals de milers de persones treballadores que són difícilment detectables. S’han d’establir mecanismes de control que garanteixin el compliment de la normativa laboral, mercantil i tributària, reforçant la Inspecció de Treball", defensa el sindicat a la seva pàgina web.

stats