Economia 05/09/2022

Palma és la capital de l'Estat on més s'ha encarit el lloguer, fins a un 3,3%, segons Idealista

Les Balears lideren l'augment del preu de l'habitatge, amb un 10,9% en un any, segons Fotocasa

ARA Balears
2 min
Un habitatge en venda a Palma

PalmaPalma és la capital de l'Estat on més ha pujat el lloguer el mes d'agost, fins a un 3,3% més car. En canvi, al conjunt de les Balears el preu ha baixat un 0,5% de mitjana, segons un estudi del portal immobiliari Idealista.

Per municipis, Andratx és on més ha augmentat el preu del lloguer, amb un 18,5%, seguit de Llucmajor, amb un 5,8%. D'altra banda, d'entre els que més han baixat hi ha Santa Eulària des Riu, amb una baixada del 16,3%, i Sant Josep de sa Talaia, del 9,9%.

La compravenda puja un 10,9%

El preu de l'habitatge de segona mà en venda ha pujat un 10,9% a les Balears a l'agost en comparació amb el mateix mes del 2021. L'increment registrat és el més alt de l'Estat i el més elevat dels darrers tres anys a les Illes, segons el portal immobiliari Fotocasa.

El preu mitjà és de 3.184 euros per metre quadrat, xifra que situa les Balears com la segona comunitat més cara. Per municipis, les xifres també han augmentat a 14 dels 17 municipis analitzats per Fotocasa, tres dels quals s'han encarit més d'un 20%: Capdepera (29,6%), Calvià (27,8%) i Alcúdia (21,3%). D'altra banda, Pollença és on el preu de l'habitatge ha baixat més, amb un descens de l'11,1%.

Així i tot, els municipis més cars són Eivissa, amb 5.369 euros per metre quadrat, i Santa Eulària des Riu, amb 5.019 euros per metre quadrat. En canvi, sa Pobla és el més econòmic, amb un preu de 1.429 euros per metre quadrat.

"Aquest augment tan dinàmic és degut probablement al fet que la demanda per comprar habitatge s'ha erigit amb molta força, perquè els ciutadans volen adquirir un immoble abans que les hipoteques s'encareixin encara més per la pujada de l'euríbor", ha declarat la directora d'estudis i portaveu de Fotocasa, Maria Matos. Així i tot, el portal recorda que hi ha manca d'estoc d'habitatge al mercat i les obres noves estan paralitzades.

Estabilització dels preus i préstecs menys accessibles

El portal a internet pisos.com també ha fet una anàlisi dels preus i preveu que "l'encariment del finançament provocarà cert retraïment a la demanda, i per tant, l'estabilització en els preus, fins al punt de situar moltes capitals en nivells de preus previs a la crisi del 2008", ha dit el director d'estudis de la pàgina, Ferran Font. Així mateix, esperen que tornin a pujar els tipus d'interès al setembre; "és molt possible que a la pujada de tipus de juliol realitzada pel Banc Central Europeu en segueixi una altra al setembre, per la qual cosa els préstecs per a la compra d'habitatge no seran tan accessibles".

stats