Hipoteques

Oxigen per als hipotecats: el preu del deute registra la caiguda més forta en 15 anys

L'Euríbor baixa fins al 3,68%, un descens rècord que no es veia des del 2009

2 min
Promoció d'una hipoteca en una sucursal bancària.

BarcelonaBones notícies per a les famílies i empreses endeutades. L'Euríbor, l’índex de referència per als interessos de la majoria d’hipoteques de tipus variable, cau el mes de desembre fins al 3,68%, la baixada més pronunciada del preu del deute en un mes dels últims quinze anys. Al novembre, l'Euríbor va tancar al 4,02%.

De fet, des del mes de juny del 2023 l'Euríbor es mantenia per sobre del 4%; però, amb el canvi d'any a tocar, sembla que es consolida la idea que el preu del deute tornarà a estabilitzar-se. Tot i que encara queden tres dies de desembre i, per tant, la dada amb què l'Euríbor tancarà l'any no està confirmada, ara per ara les persones amb hipoteques variables que tinguin revisió semestral ja notarien una rebaixa a la pròxima quota.

Amb tot, els que tinguin revisions anuals i, per tant, actualitzin al gener, la seva quota encara pujarà, perquè el desembre del 2022 l'Euríbor va tancar al 3,02%, encara lluny del tancament esperat d'enguany. Així, per a una hipoteca mitjana amb revisió anual, l'augment a la quota s'acostarà els 60 euros, atès que es calcula que en una hipoteca de 200.000 euros demanada a 30 anys, cada punt d’ascens de l’Euríbor encareix en 100 euros el rebut mensual

Bones perspectives

Tot i que la dada de l'Euríbor d'aquest desembre és encara més de mig punt percentual més alta que la del tancament del 2022, es comença a allunyar del 4% que es mantenia des del juny i deixa entreveure la tendència de descens de cara el 2024.

De fet, en l'última reunió del Banc Central Europeu (BCE), l'organisme presidit per Christine Lagarde ja va anunciar que no hi hauria més pujades de tipus d'interès i va obrir la porta a, fins i tot, possibles descensos de cara a l'any vinent. És la principal explicació de la forta caiguda de l'Euríbor aquest mes de desembre.

Els tipus d'interès van començar a pujar a Europa el juliol del 2022, després d'anys de mantenir-se a zero i fins i tot en negatiu. Concretament, des d'aleshores el BCE ha anunciat fins a deu pujades de tipus com a mesura per pal·liar la inflació derivada de la guerra a Ucraïna i les dificultats de transport. Tot apunta que, després de l'estabilització de la inflació a Europa, els augments de tipus han arribat a la fi. La següent reunió del BCE serà el dijous, 25 de gener del 2024.

stats