Energia
Economia 26/04/2023

Les nuclears reclamen en plena crisi de preus que se'ls pagui més per l'energia

La patronal insisteix que les centrals espanyoles estan preparades per "continuar funcionant molts anys"

2 min
Imatge de la central nuclear d’Ascó. A Catalunya hi ha tres grups nuclears que aporten un 54% de l’electricitat generada.

MADRIDEls números no surten. O això és el que ha tornat a insinuar el president de la patronal Foro Nuclear, Ignacio Araluce, que ha demanat al govern espanyol que "se'ls asseguri una rendibilitat raonable com a altres tecnologies". Amb aquestes paraules, el que demana Araluce al govern espanyol és que se'ls pagui un preu "raonable" per garantir la seva viabilitat econòmica. A ulls de la patronal, caldria una retribució fixa i que quedés fora del sistema marginalista de formació del preu de l'electricitat de manera que es garantís a les centrals la recuperació dels seus costos. "S'han registrat pèrdues durant molts anys", ha assegurat Araluce.

El president no ha volgut concretar cap xifra, però sí que ha deixat entreveure que el límit fixat actualment, els 67 €/MWh (continua en vigor la minoració del gas que condiciona les energies de suport com les nuclears a no vendre per sobre d'aquest preu), és insuficient. "Totes les tecnologies inframarginals hem de vendre per sota dels 67 €/MWh; no demanem que se'ns pagui una barbaritat, però la Unió Europea ha fixat un límit de 180 euros", ha dit. Araluce també ha insistit que gran part dels costos de les centrals estan vinculats als impostos. "La despesa més alta que tenim les centrals no és ni el combustible, ni els equips, ni els contractistes, ni els treballadors, són els impostos i la taxa Enresa [es paga a l'empresa pública que gestiona els residus radioactius]", ha dit.

El president de Foro Nuclear ha fet aquestes reflexions arran de la pregunta de si les centrals en actiu que actualment hi ha a Espanya (set) podrien continuar o no. Araluce ha assegurat que estan preparades per "continuar funcionant molts anys" i que no hi ha cap limitació tècnica, però ha reiterat que no ho podrien continuar fent sota les mateixes condicions econòmiques. De fet, han demanat formalment allargar la vida de la central de Trillo.

Precisament, el ministeri de Transició Ecològica està abordant des de fa uns mesos l'actualització del PNIEC, el marc legal que recull l'estratègia energètica d'Espanya. Aquest document preveu el tancament de les centrals nuclears entre el 2027 i el 2035. El govern de Pedro Sánchez mai s'ha mostrat obert a retocar-lo, és a dir, a allargar la vida de les centrals més enllà del previst, a diferència del que sí que ha insinuat el Partit Popular. "Tanta emergència energètica no tindrem i, si existeix, és molt estrany que prescindeixin d'una energia com la nuclear", ha criticat Araluce.

stats