Economia 04/05/2022

"Si no diversificam el model econòmic, no tindrem perspectiva més enllà de l'any que ve"

Partits polítics, patronals i sindicats illencs valoren les xifres del mercat laboral

2 min
Cambrer a un hotel de Riu.

PalmaEls partits polítics han valorat les xifres de l'atur que ha presentat avui, dimecres, el Govern. Unes xifres que han estat catalogades d"històriques" per part de la presidenta Francina Armengol. De fet, l'atur s'ha establert en el 7,5% de la població activa, la millor dada d'un mes d'abril des de fa 14 anys. Ara bé, els partits han fet diverses puntualitzacions a l'anunci de les dades.

Tant El Pi com MÉS per Mallorca han puntualitzat que les dades són molt bones, però hi ha una manca de "diversificació econòmica". El portaveu de El Pi, Josep Melià, ha assegurat que "no podem deixar de constatar el fracàs de les línies estratègiques d'Armengol en l'objectiu de la diversificació econòmica: si no hi ha turisme, no funciona". MÉS per Mallorca també ha reconegut que les dades són molt positives, però han advertit: "Si no diversificam el model, no tindrem perspectiva més enllà de l'any que ve".

Per altra banda, el portaveu dels ecosobiranistes menorquins, Josep Castells, ha defensat que "s'està creant ocupació per damunt de les nostres possibilitats, ja que s'està contractant gent de la Península mentre tenim una disminució petita de l'atur balear".

Finalment, el PP ha continuat amb les paraules genèriques de celebració de les xifres, però també ha detectat una "incoherència" dins el discurs del Govern. El portaveu dels populars, Antoni Costa, ha reconegut que el motor econòmic de les Illes és el turisme, "però ens parlen de decreixement, de canviar de model i que el turisme genera externalitats terribles".

Patronals i sindicats

La presidenta de la CAEB, Carmen Planas, ha valorat les xifres i ha destacat sobretot la contractació indefinida, dient que "està guanyant molt de pes dins el mercat laboral". Planas ha reconegut que "les dades continuen essent bones" i ha assegurat que "tenim xifres per sobre d'abans de la pandèmia". Finalment, la presidenta de la CAEB també ha recordat que és "molt important" que s'arribi a un acord ràpid entre sindicats i patronals sobre els convenis col·lecitus per donar "seguretat jurídica que facilitarà la contractació de la mà d'obra que es necessita".

PIMEM, per la seva banda, ha qualificat les xifres de "molt bones". El seu president, Jordi Mora, ha reconegut l'esforç dels empresaris a l'hora de contractar, fet que ha desembocat en "una molt bona reactivació". Així mateix, ha apuntat la Setmana Santa com el motor de la reactivació econòmica i també ha posat sobre la taula que "és ara, quan les coses van bé, que hem d'aprofitar per planificar i potenciar la diversificació econòmica". Mora també ha augurat que, a mesura que s'acosti la temporada alta, "encara es reduirà més el nombre d'aturats".

Pel que fa als sindicats, des de CCOO la valoració ha estat igualment positiva, però no tan agradable com la de les patronals. Han "exigit" als empresaris que "contractin els aturats que encara no fan feina". A més, han assenyalat que determinats empresaris, "per justificar les càrregues de treball excessives, s'estan excusant en la falta de personal qualificat i en la dificultat per trobar un habitatge digne a un preu assequible".

Per altra banda, UGT ha catalogat les dades d'"excel·lents". Així i tot, han explicat que per ells la qualitat de l'ocupació "no sols es mesura per si la contractació és indefinida, sinó també en condicions salarials amb pujades d'acord amb els preus i les condicions de salut".

stats