Economia 27/08/2019

Mor als 82 anys Ferdinand Piëch, expresident de Volkswagen i net de Ferdinand Porsche

L'executiu alemany va convertir Volkswagen en un gran grup, integrant diferents marques, com Seat

Ara
2 min
Ferdinand Piëch és nét del fundador de Porsche i inventor del VW Escarabat.

FrankfurtFerdinand Piëch, expresident de Volkswagen i net del dissenyador del primer model de la companyia, Ferdinand Porsche, ha mort als 82 anys a la ciutat alemanya de Rosenheim, segons recull el diari alemany 'Bild', que recorda que Piëch va ser la persona que va ajudar a transformar el fabricant automobilístic en una companyia global, integrant diverses marques, entre les quals Seat.

El que va ser president i conseller delegat de la corporació de Wolfsburg era enginyer i net de Ferdinand Porsche, creador del primer model de la companyia i pare del Beetle, i va ser el responsable d'introduir la tècnica de fabricació modular, que va permetre compartir peces entre les diferents marques de la companyia i va aconseguir economies d'escala.

Sota el lideratge de Piëch, Volkswagen va incorporar noves marques al consorci (Bentley, Bugatti o Lamborghini) i va impulsar l'expansió internacional. En la seva etapa com a conseller delegat, des del 1993, va aconseguir més que duplicar el benefici de la companyia i també que el grup arribés a un total de dotze marques.

Piëch es va convertir el 1993 en conseller delegat del consorci alemany i en president el 2002. En aquest període va reviure la marca Volkswagen introduint tecnologies d'última generació en vehicles petits, reduint els costos i augmentant les sinergies entre les firmes del grup.

Amb ell al capdavant del grup automobilístic, Audi va llançar el seu model 80 i va incorporar la tecnologia 'quattro', i va ser l'impulsor del model de 1.0 litres de consum de combustible de Volkswagen, un projecte que finalment va quedar parat.

Piëch es va mantenir com a president del consell de vigilància de Volkswagen fins a l'abril del 2015, quan va dimitir al·legant falta de la "confiança mútua necessària", després que Piëch assegurés setmanes abans que s'havia distanciat del llavors president del consell d'administració, Martin Winterkorn.

En l'actualitat, la quarta generació de les famílies Porsche i Piëch està representada en el consell d'administració de Porsche Automobil Holding SE, que controla el 52,2% del capital del consorci Volkswagen.

El 2017 Ferdinand Piëch va assolir un acord per a la venda de la major part del 14,7% que posseïa a Porsche SE al seu germà petit, Hans Michel Piëch, que va passar a controlar el 25,1% del grup d'empreses propietari del consorci amb seu a Wolfsburg.

stats