Agricultura
Economia 20/03/2022

El món rural reclama als carrers de Madrid un pla de xoc per al camp

Uns 150.000 agricultors surten al carrer per exigir mesures contra l'augment dels costos i de l'energia

M.E.
2 min
Imatge de la manifestació d'agricultors d'aquest diumenge a Madrid

MadridL'augment generalitzat dels costos de les matèries primeres està collant el camp i aquest diumenge ha desembocat en una massiva manifestació a Madrid en defensa del món rural. Milers d'agricultors, uns 150.000 segons la Delegació del govern espanyol, al costat de ramaders, regants i caçadors procedents de tot Espanya, s'han manifestat a la capital espanyola per exigir mesures urgents que garanteixin la viabilitat del món rural. La concentració l'ha convocat la plataforma 20M Rural, que agrupa les principals organitzacions agràries espanyoles, Asaja, COAG i UPA, a més d'entitats en defensa de la caça com la Reial Federació Espanyola de Caça i també la Federació Nacional de Comunitats de Regants d'Espanya, entre d'altres. PP, Ciutadans i Vox s'han fet seves les reivindicacions i han participat també en la manifestació, on han aprofitat per carregar contra el govern espanyol i reclamar-li una altra vegada mesures immediates davant l'escalada de preus.

"El camp ha vingut a dir ja prou que ens xulegin des del govern i que posin en risc l'alimentació i la feina de moltes persones", ha denunciat el president d'Asaja, Pedro Barato, abans de començar la marxa pel passeig de la Castellana, que s'ha omplert de tractors, cavalls i gossos de caça. Tot i compartir manifestació amb els partits de la dreta espanyola, Barato ha assegurat que al món rural "no hi ha ningú ultra" perquè els "ultres són els que estan legislant en contra del sector agrari", en referència al govern espanyol. Per la seva banda, el secretari general de COAG, Miguel Padilla, ha exigit un "pla de xoc urgent" per garantir la "rendibilitat de les explotacions", a més de demanar que s'intervingui el preu de l'energia, dels combustibles i de les matèries primeres. El secretari general d'UPA, Lorenzo Ramos, també ha exigit que es compleixi la llei de la cadena alimentària per la qual els productors no puguin vendre per sota del que els costa produir. Una petició que també van exigir els agricultors que es van desmarcar de la concentració d'aquest diumenge i van sortir al carrer dimarts a Madrid, en una marxa convocada per l'organització agrària Unión de Uniones i en què també va participar el sindicat català Unió de Pagesos, que reclama una reforma de la política agrària comuna per exigir que sigui l'agricultor en actiu qui rebi les ajudes.

En la manifestació d'aquest diumenge, els caçadors també han fet sentir la seva veu per boca del president de la Reial Federació Espanyola de Caça, Manuel Gallardo, que ha denunciat que el govern espanyol fa una "política anticaça" i que està "entregat a l'ecologisme i l'animalisme". Segons Gallardo, l'executiu espanyol perjudica un sector "generador d'oportunitats en el món rural". En la concentració d'aquest diumenge també hi han participat figures del món de la tauromàquia com el torero madrileny el Juli.

stats