Recursos
Economia 28/02/2024

Més de la meitat dels fons europeus que s'han assignat a les Balears no s'han executat

Les Illes han rebut 1.407,8 milions d'euros a través del Mecanisme de Recuperació i Resiliència, dels quals el Govern n'ha asignat 1.070,4

2 min
Els fons europeus arribats a les Balears es xifren en 1.014 milions d’euros

PalmaEl 56,7% dels fons Next Generation que s'han assignat a les Balears a través del Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR) està encara sense exectutar, segons es desprèn de les dades provisionals de l'Oficina d'Inversions Estratègiques (OIE) del Govern. Amb data de 31 de desembre, les Illes havien rebut 1.407,8 milions d'euros del MRR: 1.070,4 han estat assignats pel Govern; 204,5 són subvencions estatals a entitats i particulars; i 132,8 són d'adjudicacions a empreses illenques.

El conseller d'Economia, Hisenda i Innovació, Antoni Costa, ha presentat aquest dimecres les xifres del segon trimestre de 2023 pel que fa als fons europeus. Durant aquest període, es varen mobilitzar 175 milions d'euros i se'n varen executar 118,7. Si s'analitzen les dades globals en acabar 2023, el total de fons assignats és de 1.070,4 milions d'euros, dels quals s'han mobilitzat 845,4 (78,98%) i se n'han executat 463,38 (43,2%) –es considera fons mobilitzats quan s'ha iniciat l'expedient d'execució del projecte, i executats, quan s'ha fet l'ordre de pagament–.

"No volem perdre ni un euro de cap font de finançament", ha assenyalat Costa, qui considera que centralitzar la gestió dels fons en una sola direcció general "ha permès que sigui més efectiva i eficient". Per la seva part, la directora general de Fons Europeus, Bàrbara Barceló, ha reclamat al govern espanyol que "se'n simplifiqui la gestió i s'allarguin els terminis d'execució".

Per àrees, Turisme (52,65 milions més), Energia (32,17 milions més) i Educació (10,2 milions més) són les que varen incrementar més l'execució de fons europeus el darrer trimestre de 2023. D'altra banda, les àrees que tenen més fons executats en relació amb el total assignat són Cultura (84,42%), Mobilitat (80,54%) i Salut (79,42%).

"És difícil assolir l'objectiu de la transformació"

D'altra banda, Costa ha lamentat que el sistema del govern espanyol per repartir els fons europeus fa "molt difícil assolir l'objectiu de la transformació", que era una de les fites a assolir gràcies a aquests recursos que la Unió Europea va posar a l'abast dels estats per sortir de la crisi provocada per la pandèmia de covid. "El format elegit no ha estat el més adient i el nivell de fragmentació és alarmant", ha explicat el conseller i vicepresident del Govern, en referència a la manca d'adaptació a la realitat de les comunitats autònomes i de la impossibilitat d'integrar àrees diferents en projectes globals. Costa ha posat com a exemple que no hi hagi cap projecte estratègic (PERTE) relacionat amb el turisme, que permeti dur a terme iniciatives integrals, que abastin àmbits diferents, com l'energètic, el mediambiental i la renovació de zones madures. "Presentar això no és factible. Un projecte així s'ha de fragmentar i optar a diferents convocatòries", ha afegit.

stats