Economia 29/05/2020

Més de 8.000 famílies que es beneficien de la renda social balear passaran a rebre l’estatal

La Conselleria d’Afers Socials preveu un estalvi d’1,9 milions d’euros al mes

M.f.
2 min
Es podrà sol·licitar la Resoga extraordinària per covid-19 mentre duri l'estat d'alarma

PalmaAbans de l’arribada del coronavirus a les Illes Balears, hi havia 8.600 famílies beneficiàries de la renda social garantida (Resoga) del Govern. Segons asseguren fonts de la Conselleria d’Afers Socials i Esports, la majoria d’elles passaran a cobrar l’ingrés mínim vital aprovat pel govern espanyol. “La Conselleria està fent feina i llegint-ne la lletra petita per veure com l’adaptam perquè tota la gent d’aquí quedi protegida. Les famílies que quedin fora de l’ajut estatal continuaran cobrant la Resoga”, expliquen les mateixes fonts.

D’altra banda, també s’haurà d’estudiar al detall si serà l’Estat o el Govern qui pagarà l’ajut de les més de 6.500 famílies que s’han acollit a la renda social garantida extraordinària que Afers Socials va posar en marxa per pal·liar la crisi generada pel covid-19.

“Moltes de les persones que reben la Resoga extraordinària no entrarien dins dels requisits de l’estatal, com per exemple les que estan en una situació irregular”, assenyalen fonts de la Conselleria. A més, cal tenir en compte que l’ampliació d’aquest ajut que es va dur a terme l’1 d’abril té com a objectiu atendre les necessitats temporals d’una determinada població en un context que pot variar. Hi ha famílies que poden veure com millora la seva situació, per exemple si comencen a cobrar l’ERTO o troben una feina. En aquestes circumstàncies deixarien de rebre una ajuda destinada a qui no té cap altra font d’ingressos.

Estalvi d’1,9 milions

La Conselleria d’Afers Socials preveu un estalvi d’1,9 milions d’euros al mes, que destinava als beneficiaris de la Resoga, des del moment que l’Estat comenci a pagar l’ingrés mínim vital. Actualment, les 15.000 famílies que reben l’ajuda, tant l’ordinària com l’extraordinària, suposen una despesa de 5,5 milions d’euros al mes per al Govern. D’altra banda, fonts de la Conselleria afirmen que aquest estalvi es podrà utilitzar més endavant en previsió de la crisi econòmica post-covid-19, que podria afectar una important part de la població illenca.

Des d’Afers Socials s’ha celebrat que el govern espanyol hagi decidit seguir el model de la Resoga de les Balears. L’objectiu de Madrid és aconseguir treure 1,6 milions de ciutadans de la precarietat. Pel que fa a les Balears, les previsions són que podria beneficiar unes 12.500 persones, les quals varen accedir a l’ajuda de 459 euros al mes del Govern. Ara, aquelles que siguin beneficiàries de l’ingrés mínim vital cobraran 462 euros mensuals.

stats