Economia 22/02/2021

Maó analitza els efectes de la pandèmia per dissenyar un pla que reactivi l'economia local

L'atur ha crescut un 30% en comparació amb el mateix període de l'any passat

Iván Martín
2 min
Una persona entre a les oficines del SOIB a Maó.

MaóL'Ajuntament de Maó ha posat en marxa un projecte que consisteix a elaborar un document que permeti fer una radiografia del context social i econòmic de la ciutat, amb l'objectiu de dissenyar un pla, adaptat al nou context, que pugui afavorir la reactivació i la transformació de l'economia local. En aquest sentit, les dues agents d'Ocupació i Desenvolupament Local han presentat l'anàlisi prèvia de la situació actual. Una de les primeres observacions és que urgeix la posada en marxa de propostes per reduir els efectes econòmics de la crisi sanitària del covid-19 en el municipi.

L'any 2020, la ciutat va partir amb les millors dades de totes les sèries dels darrers vuit anys, una tendència que es va veure truncada per la pandèmia. En canvi, les dades de gener d'aquest any ja són alarmants, com ara la caiguda del 7,20% dels comptes de cotització, que sumen un total de 1.152. També han davallat un 2,33% les persones afiliades a la Seguretat Social, que actualment són 19.802. Però, sens dubte, la dada més preocupant són les 2.172 persones en situació d'atur, que representen un 30% més que el gener del 2020. Finalment, cal destacar que a Maó hi ha 813 persones en ERTO.

Les xifres evidencien una situació delicada, que afecta l'escala social i econòmica. L'Ajuntament de Maó, conscient que no pot elaborar una estratègia per reactivar i transformar l'economia de la ciutat sense tenir en compte els agents afectats, ha iniciat una roda de contactes, a la qual se sumaran entrevistes en profunditat amb experts en la matèria de Maó, per formar grups d'anàlisi i prospecció, que treballaran a desgranar el moment actual i proposar un seguit d'accions. Fins a final de març es treballa en una primera fase encaminada a identificar els temes crítics, mentre que d'abril a juny es farà una fase prospectiva, una visió estratègica i el pla d'acció. D'altra banda, el juliol arribarà la redacció i aprovació, i, finalment, la quarta fase consistirà en la implementació i execució d'un pla que tindria vigència fins a l'any 2027.

El pla de reactivació i transformació local es desenvoluparà en el marc dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'Agenda 2030 de les Nacions Unides amb el repte de créixer econòmicament, promoure activitats productives, crear ocupació digna, incentivar l'emprenedoria, la creativitat i la innovació, i donar suport al creixement de les petites empreses.

stats