Les sindicalistes encapçalen la manifestació de l'1 de maig a Palma

La intensa pluja ha sorprès els manifestants i ha obligat a suspendre abruptament el final de la marxa i els discursos dels líders sindicals tant a Ciutat com a Maó i Eivissa

Més d'un miler de persones participen avui en la manifestació del Dia del treballador a Palma. Enguany, un grup de treballadores dels sindicats CCOO, UGT i STEI ha portat la pancarta amb el lema 'Temps de guanyar' i ha encapçalat la manifestació, des de la plaça d'Espanya fins al passeig del Born.

"La riquesa hi és, però s'ha de repartir"

Miquel Gelabert, secretari general de l'STEI-i

La intensa pluja ha sorprès els manifestants quan eren al passeig del Born i ha obligat a suspendre abruptament el final de la marxa i els discursos dels líders sindicals. Tot i les previsions de mal temps, la manifestació ha començat amb sol a les 12 h però quan faltaven pocs minuts per a les 13 h ha començat a caure una pluja molt intensa que ha dissolt els manifestants, que s'han afanyat a aixoplugar-se a les voreres i els comerços.

Les principals reivindicacions d'enguany han estat la igualtat salarial entre homes i dones i la millora de les pensions. Ambdues proclames situen els sindicats al costat dels moviments socials més actius en aquests moments, el feminisme i les mobilitzacions dels pensionistes.

El sindicats criden a la mobilització per a aquest 1 de maig

El secretari general de l'STEI, Miquel Gelabert, ha dit que el primer de maig continua sent "un dia més reivindicatiu que no festiu" i ha emfasitzat la necessitat de mobilitzar-se per millorar les condicions de vida dels treballadors. "La riquesa hi és, però s'ha de repartir", ha destacat.

A la manifestació hi han participat càrrecs i dirigents destacats dels partits d'esquerres. Hi havia la presidenta del Govern balear, la socialista Francina Armengol; el batle de Palma de MÉS per Mallorca, Antoni Noguera; el diputat al Congrés de Podem, Juan Pedro Yllanes, i el secretari general d'Esquerra Unida, Juanjo Martínez.

350 persones i molta pluja a Eivissa

A Eivissa s'hi han manifestat prop de 350 persones tot i el mal temps. La manifestació ha arrancat a la zona de les Figueretes a les 12 h, i només 30 minuts després els assistents s'han vist obligats a finalitzar la marxa a l'avinguda d'Espanya, davant el cèntric passeig de Vara de Rei, a causa de la intensitat de la pluja.

Encara que la pluja també ha impedit la lectura del manifest, els secretaris generals d'UGT i CCOO a l'illa, Fernando Fernández i Felipe Zarco, han expressat la seva satisfacció per la participació en la protesta. A més, representants dels pensionistes d'Eivissa, d'associacions feministes i del col·lectiu sanitari de les Illes també s'han sumat a la manifestació.

200 manifestants a Maó

A Maó, 200 persones han participat en la manifestació. La concentració també ha estat marcada per la intensa pluja, que ha començat a la plaça de l'Esplanada i ha acabat a la plaça de Miranda, davant la delegació del govern central. El bloc anticapitalista s'ha sumat a la marxa amb una pancarta en què es podia llegir: "Repartim treball i riquesa, defensem la dignitat" .

EDICIÓ PAPER 15/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF