Laboral

El Primer de Maig reclama pujar sous davant la inflació desbocada

Els sindicats centren els dards contra la patronal i exigeixen protegir el poder adquisitiu dels treballadors

3 min
Milers de treballadors han participat aquest diumenge a la manifestació del Primer de Maig.

Barcelona / MadridPer primer cop en una dècada, en la manifestació del Primer de Maig d'aquest diumenge no s'hi han sentit càntics per la derogació de la reforma laboral. La protesta del Dia Internacional dels Treballadors ha tornat a la normalitat després de dos anys de pandèmia i aquest cop el principal reclam ha sigut la pèrdua de poder adquisitiu dels treballadors en un escenari en què la inflació no para de créixer mentre els sous es mantenen iguals.

Prop d'un miler de persones s'han manifestat a Palma per reivindicar els drets laborals, "apujar els salaris, mantenir els preus i per demanar més igualtat". "No es pot mantenir una vida digna a les Illes treballant els sis mesos de temporada turística", han reivindicat el secretari general de CCOO de les Balears, José Luis Garcia, i el secretari general d'UGT, Lorenzo Navarro.

Durant la manifestació també s'han pogut llegir pancartes amb missatges feministes, per posar en relleu la vulnerabilitat de les dones en el sector laboral i en contra del treball sexual i reproductiu. "Doble explotació per dona i obrera", es llegia.

A Madrid, unes 50.000 persones, segons les primeres xifres oficials, han marxat per la Gran Via amb un missatge clar dirigit a les patronals: "Augmentar els salaris, contenir els costos, més igualtat". "No cedirem davant l'actitud de boicot de les organitzacions empresarials per acordar un nou AENC [Acord per l'Ocupació i la Negociació Col·lectiva] que ha de servir per garantir el poder adquisitiu dels salaris, aquest any i els dos pròxims", ha dit el secretari general de CCOO, Unai Sordo, a l'inici de la manifestació convocada per CCOO i la UGT, que ha comptat amb la presència de diferents membres del govern espanyol, entre els quals la ministra de Treball, Yolanda Díaz. 

Els sindicats han arribat a un Primer de Maig en què la negociació per a un nou AENC està bloquejada. Aquest AENC –caducat des del 2020– ha de recollir, entre altres coses, la revisió salarial que ha de servir de guia per a les negociacions col·lectives, que ara estan registrant uns augments de poc més del 2%, molt per sota de l'increment dels preus dels últims mesos. De fet, és aquesta crisi dels preus, alimentada sobretot per l'alça dels productes energètics que la guerra a Ucraïna ha accelerat, el que ha eclipsat el context d'un Primer de Maig al qual els treballadors han arribat sense haver-se recuperat del tot de la crisi provocada per la pandèmia. "Les organitzacions sindicals impulsarem un procés de mobilització creixent al voltant de la negociació dels convenis col·lectius", ha avisat Sordo. 

La ministra Díaz també ha tret pit de les últimes victòries laborals i ha reivindicat que "és el primer cop" que els treballadors surten als carrers d'Espanya "dient que sí que s'ha millorat la seva vida". "És un orgull", ha sostingut el secretari general de la UGT, Pepe Álvarez. "Estem canviant el rostre dels drets dels nostres treballadors, però encara queda molt per fer", ha dit Álvarez. Ara bé, aquesta tendència sembla que s'ha desaccelerat, sobretot per la fredor entre sindicats i empresaris, i un símptoma és precisament el bloqueig per revisar els salaris, però també per reformar el sistema de cotització dels autònoms. 

L'estatut del segle XXI 

Díaz ha aprofitat l'avinentesa per anunciar que aquesta setmana convocarà els agents socials per començar a negociar l'Estatut dels Treballadors del segle XXI per "canviar la realitat de dalt a baix, davant el vell estatut del segle XX, que té aires autoritaris". L'objectiu és adaptar la norma magna que protegeix els treballadors a les noves realitats laborals, com les plataformes digitals. Aquesta és una mesura que es recull en l'acord de govern entre Unides Podem i el PSOE. 

A més, la ministra de Treball i vicepresidenta segona del govern espanyol també ha anunciat que d'aquí poques setmanes es convocarà la taula de negociació per millorar la llei de participació institucional i el paper dels agents socials en el marc del diàleg social.

stats