Economia 21/02/2017

El jutge rebutja la macrodemanda d'Adicae per les preferents de Caja Madrid

El magistrat diu que la demanda havia de ser individual i no col·lectiva i l'entitat no haurà de tornar els diners

Agències
2 min
La seu central de Bankia, a Madrid, aquest divendres. / PAUL HANNA / REUTERS

MadridUn jutge ha rebutjat aquest dimarts parcialment la demanda col·lectiva d'Adicae per la venda de preferents de Caja Madrid perquè l'associació de consumidors va presentar una acció col·lectiva en lloc d'una d'individual de nul·litat per error en el consentiment, amb la qual cosa l'entitat no haurà de tornar als clients els diners invertits.

El titular del jutjat mercantil número 5 de Madrid desestima en part una demanda presentada per l'associació de consumidors Adicae i 3.057 petits inversors, encara que declara nul·les, per abusives, algunes de les clàusules dels contractes, de manera que ordena a Bankia -hereva de l'entitat- a eliminar-les i a deixar d'utilitzar-les.

La sentència reconeix irregularitats en la comercialització de preferents, conseqüència de la difusió d'informació incompleta i de pràctiques inadequades, de manera que els afectats haurien d'haver reclamat no mitjançant una acció col·lectiva sinó de forma individual.

El magistrat recorda que mitjançant una acció individual es pot esbrinar si un inversor va comprar preferents sabent el que adquiria o, per contra, "erròniament" va creure que invertia en un dipòsit a termini. En una acció col·lectiva com la presentada per Adicae, argumenta el jutge, això no és possible.

Per això, la sentència deixa oberta la possibilitat que els inversors recuperin la seva inversió si reclamen de forma individual.

En la sentència, de 108 pàgines, el magistrat Teodoro Ladrón certifica la nul·litat d'algunes condiciones en considerar que l'entitat, ara integrada a Bankia, no va comunicar-les abans del judici i de forma expressa als clients.

En aquest sentit opina el jutge que "no ha desaparegut el risc d'utilització de les condicions generals de la contractació ni de la publicitat ara impugnades, ja que poden tornar a ser utilitzades en futures emissions".

A més, expressa les característiques de les participacions preferents com un producte de "caràcter perpetu i amb risc de qualitat" que afecta tant la recuperació de la inversió inicial com la seguretat de la rendibilitat.

El 2013, Adicae va presentar una demanda col·lectiva que sol·licitava la nul·litat, per abusives, de les condicions generals que regien la contractació d'aquest producte híbrid.

stats