Reforma fiscal
Economia 18/07/2023

Llum verda a eliminar l'impost de successions i donacions: com t'afecta?

El Govern també suprimeix l'impost de transmissions patrimonials en la compra del primer habitatge habitual per a menors de 30 anys i persones amb discapacitat

2 min
La presidenta del Govern, Marga Prohens, i el conseller d'Economia, Hisenda i Innovació, Antoni Costa

Palma"Complim amb un compromís ineludible i de gran transcendència. Vaig dir que seria una realitat en els 100 primers dies i abans que acabàs el juliol. Feim tard, per això l'aprovam amb urgència, és urgent abaixar impostos". Així ha anunciat la presidenta del Govern, Marga Prohens, la supressió de l'impost de successions i donacions a les Balears, "el més injust que hi ha". Va ser un dels grans compromisos de campanya, i ho ha fet via decret llei, que requereix justificar la urgència de tirar-ho endavant. Tindrà efectes, segons ha dit, a partir d'aquest dimarts mateix, i el Parlament l'haurà de convalidar en el termini d'un mes, per la qual cosa s'haurà de convocar un ple extraordinari a l'agost.

L'impost es deixarà d'ingressar en les herències entre pares i fills, padrins i nets, i cònjuges. S'aplica tant en les herències per causa de mort com en els pactes successoris o herències en vida. En el cas de les herències entre germans, i entre oncles i nebots, es reduirà l'impost en un 50% si no hi ha descendents directes, i en un 25% en el cas contrari. La pèrdua d'ingressos que es preveu amb aquesta mesura, la primera del nou Govern, és de 60 milions anuals. Les Balears es converteixen, així, en la comunitat amb menor càrrega impositiva en aquest sentit, menys que la Comunitat de Madrid o Andalusia.

Aquest era un dels compromisos del PP i també de l'acord amb Vox. Un altre era l'eliminació de l'impost de patrimoni, però Prohens ha explicat que "va molt lligat" a l'anomenat impost de solidaritat, impulsat pel govern espanyol. "Mentre no es derogui, eliminar-lo a les Illes no tindria efectes en el contribuent", ha assenyalat.

Bonificar no és eliminar

Segons el document publicat al Butlletí Oficial de les Balears (BOIB), el que s'aplica amb aquest decret llei no és ni l'eliminació ni la supressió d'aquest impost, que està cedit per l'Estat, sinó que és una bonificació en tots els casos. Per tant, l'Executiu no només deixarà d'ingressar una quantitat determinada anualment. A més, haurà de pagar a Madrid aquests 60 milions que ha anunciat Prohens, que s'hauran de recaptar d'alguna altra banda.

Impost de transmissions patrimonials

En aquest decret llei d'àmbit purament fiscal, el Govern també ha eliminat l'impost de transmissions patrimonials en la compra del primer habitatge habitual per a menors de 30 anys i persones amb discapacitat, quan els immobles no superin els 270.151€, i quan les rendes siguin inferiors a 52.800€ en declaració individual, o 84.480€ en declaració conjunta.

També hi haurà una reducció del 50% pel que fa als menors de 35 anys, les famílies amb persones amb discapacitat a càrrec, famílies nombroses (aquí, per a immobles de fins a 350.000€) i famílies monoparentals. L'estalvi, aquí, seria de 15 milions d'euros, segons ha apuntat Prohens. En total, entre les dues grans mesures fiscals, es deixarien d'ingressar 75 milions anuals.

"Venim d'anys amb superàvit, s'ha recaptat més que mai, i la inflació no l'ha patida el Govern. Ara tocava dur a terme aquestes mesures, amb un marge més que suficient per abaixar impostos i mantenir els serveis públics", ha incidit Prohens. La consellera d'Habitatge, Territori i Mobilitat, Marta Vidal, ja està treballant en un decret d'emergència habitacional que preveu tirar endavant en els pròxims mesos. Algunes de les mesures aniran enfocades a la simplificació administrativa.

stats