Economia 17/02/2021

Avantatges fiscals, incentius a la inversió i visats d'emprenedor: així serà la llei 'start-up' espanyola

La nova normativa diferenciarà les empreses emergents de la resta de pimes

2 min
El secretari d'Estat d'Agenda Digital, Francisco Polo (al centre), a Barcelona Activa.

BarcelonaSi Madrid és la capital administrativa i financera d'Espanya, el govern de Pedro Sánchez vol que Barcelona ho sigui de "l'Espanya Nació Emprenedora". Així ho ha assegurat aquest dimecres el secretari d'estat d'Agenda Digital, Francisco Polo, que ha presentat per primer cop a la ciutat catalana els grans trets de la llei start-up que prepara l'executiu. Fa prop de tres anys que l'Estat treballa en una normativa per satisfer les demandes del sector tecnològic, que històricament ha reclamat un marc fiscal i d'incentius específic. "Tenim una primera missió de país amb l'objectiu clar de generar un nou model econòmic", ha sentenciat Polo durant la presentació de l'estratègia.

La nova llei de foment de l'ecosistema de les empreses emergents (batejada com a llei start-up) és una de les 50 mesures que pretén impulsar l'estratègia Espanya Nació Emprenedora, per a la qual l'any passat el govern espanyol va crear el seu propi alt comissionat, un càrrec que ocupa el mateix Polo. Aquesta normativa diferenciarà les start-ups de la resta de pimes i reconeixerà les seves especificitats pel que fa al ritme de creixement, la generació d'equipació o les necessitats de finançament. Així doncs, incorporarà nous avantatges fiscals per a aquestes empreses i incentius per promoure'n la inversió. "Volem que les empreses que no hagin de marxar d'Espanya per aconseguir més finançament", ha destacat Polo.

D'altra banda, l'executiu espanyol també vol posar les bases del que defineix com el "sector públic emprenedor". Amb aquest concepte, Polo s'ha referit a la voluntat que l'administració sigui més àgil i generi "marcs reguladors favorables" als ecosistemes digitals. A més, també es pretén que el sector públic impulsi la inversió del capital risc i reactivi la palanca de la innovació.

Amb la llei start-up, el govern central buscarà acostar l'univers emprenedor a l'educació a través de la formació professional i les universitats. En aquest sentit, la normativa posarà en marxa plans per aconseguir retenir els professionals qualificats a Espanya i millorarà l'actual programa de visats per a emprenedors estrangers que decideixin fundar o traslladar la seva empresa a Espanya. El govern espera dur l'avantprojecte al consell de ministres per donar-li llum verda durant les pròximes setmanes.

stats