Energia

L'OPEP+ manté la retallada actual de la producció de petroli fins a la fi del 2025

La reducció pactada pel càrtel supera el que esperaven els mercats

ARA
2 min
Imatge d'arxiu de la seu de l'OPEP a Viena

BarcelonaL'aliança OPEP+, liderada per l'Aràbia Saudita i Rússia, ha decidit aquest diumenge estendre fins al 31 de desembre del 2025 les fortes retallades de la seva oferta petroliera, equivalents a gairebé el 6% de la demanda mundial de cru i que ja havien pactat aquests països productors a finals del 2022. Amb aquesta decisió, els principals països productors i exportadors de petroli volen mantenir els preus del cru en els nivells actuals.

El preu del barril de Brent, de referència a Europa, es manté al voltant dels 80-85 dòlars els últims mesos. Un preu que interessa molt a alguns dels socis de l'OPEP+, com l'Aràbia Saudita, que necessita un preu alt per quadrar els seus comptes públics, o la Rússia de Putin, que té en l'or negre un dels seus puntals per finançar la guerra a Ucraïna.

La decisió de mantenir la retallada l'han adoptat els ministres del sector dels 22 països integrants de l'aliança en la seva conferència semestral, celebrada en un format híbrid, telemàtic i parcialment presencial a Riad. La validesa de l'actual nivell conjunt de producció es prorroga fins al 31 de desembre del 2025, indica la declaració final de la trobada. L'objectiu de la mesura és "aconseguir i mantenir un mercat petrolier estable", així com "proporcionar orientació i transparència a llarg termini per al mercat", afegeix.

L'acord suposa estendre un any més les retallades vinculants que vencerien a finals del 2024, si bé amb alguns ajustos a l'alça en les quotes de diversos socis després de revaluar el nivell de la seva capacitat productiva. Entre els ajustaments destaca un augment de 0,3 mbd (milions de barrils diaris) en la quota dels Emirats Àrabs Units.

El topall conjunt de producció queda fixat en 39,72 milions de barrils diaris, dels que 24,13 mbd corresponen a l'OPEP i 15,59 mbd a les deu nacions productores aliades, entre elles Rússia, el Kazakhstan i Mèxic. Els productors més importants del grup són l'Aràbia Saudita, amb una quota de 10,47 mbd, i Rússia, amb 9,94 mbd, segons la taula de les quotes vigents el 2025, publicada avui per l'organització.

Els segueixen l'Iraq (4,43 mbd), els Emirats Àrabs Units (3,5 mbd), Kuwait (2,67 mbd), Mèxic (1,75 mbd), el Kazakhstan (1,62 mbd), Nigèria (1.500 mbd), Algèria (1 mbd) i Oman (0,84 mbd). L'Azerbaidjan, amb 0,55 mbd, Malàisia (0,40 mbd), el Congo (0,27 mbd), Bahrain (0,19 mbd), Gabon (0,17 mbd), el Sudan del Sud (0,12 mbd), Brunei (0,08 mbd), Guinea Equatorial (0,07 mbd) i el Sudan (0,06 mbd) completen el llistat de l'aliança.

Retallades addicionals

Aquests límits del bombament són vinculants i no inclouen les retallades addicionals i voluntàries de vuit països (l'Aràbia Saudita, Rússia, l'Iraq, el Kazakhstan, els Emirats Àrabs, Kuwait, Oman i Algèria), que sumen 2,2 mbd.

Per la seva banda, els membres de l'OPEP Veneçuela, Iran i Líbia estan exempts d'aquests compromisos per limitar la producció a causa dels talls involuntaris de les activitats petrolieres que pateixen arran de diversos problemes, com ara sancions, crisis i conflictes. A l'abril van bombar en conjunt 5,2 mbd.

El període de vigència de les reduccions fixat avui és superior al que esperaven als mercats. El barril del cru de Brent va tancar divendres en 81,62 dòlars, 0,29% menys que al tancament de dijous, mentre que el de l'intermedi de Texas (WTI) va retrocedir un 1,2%, fins a 76,99 dòlars.

La pròxima conferència ministerial de l'OPEP+ ha estat convocada per a l'1 de desembre del 2024.

stats