L'òmicron tenyeix de vermell les principals borses del món

L'Íbex aconsegueix mantenir-se per sobre els 8.200 punts en moderar les pèrdues al final de la sessió

ARA
2 min
Indicador de referència espanyol, Íbex-35 / EFE

La ràpida extensió de la variant òmicron del covid-19 ja té les seves conseqüències econòmiques. Mentre alguns estats, com els Països Baixos, han augmentat les seves restriccions per intentar controlar la pandèmia, les principals borses del món han iniciat la setmana amb caigudes dels seus índexs.

A Espanya, el selectiu Íbex-35 ha obert la jornada amb una caiguda del 2,24%, malgrat que després, durant el matí, ha anat moderant les pèrdues. A última hora el selectiu espanyol ha aconseguit mantenir-se per sobre dels 8.200 punts i ha tancat la sessió amb un descens del 0,83%. L'índex s'ha quedat en els 8.242,4 punts, i els guanys de l'any han quedat reduïts a tan sols un 2,09%.

El debutant Rovi ha sigut el valor que més ha pujat, un 3,33%. A la banda contraria, la socimi immobiliària Merlin Properties, que aquest mateix dilluns debatrà en el seu consell la possible destitució del seu conseller delegat, Ismael Clemente, ha liderat les pèrdues amb un descens del 6,34%.

Després de cedir un 0,6% la setmana passada, el selectiu madrileny despertava amb el vermell com a color dominant, en una setmana en què els inversors estaran atents a la revisió de la dada del producte interior brut (PIB) de les principals economies. La resta de borses europees també han tancat amb caigudes del 1,88% en el cas de Frankfurt i del 0,82% per a París i el 0,99% a Londres.

Als Estats Units, Wall Street ha obert en vermell i els seu principal indicador, el Dow Jones Industrials, es deixava un 1,41%; mentre que el selectiu S&P 500 perdia un 1,23% i el tecnològic Nasdaq retrocedia un 1,29%.

El petroli s'abarateix

D'altra banda, el possible alentiment de l'economia a causa de la pandèmia també es reflectia en el preu del petroli, que després de mesos d'ascensos ha girat a la baixa. El barril de qualitat Brent, de referència per al Vell Continent, s'ha situat en 69,64 euros, després de caure un 3,86%, mentre que el Texas queia un 4,37% i se situava en 67,76 dòlars a l'inici de la sessió.

La tendència a la caiguda dels mercats ja s'ha iniciat de matinada a les borses asiàtiques. La de Tòquio ha acumulat una caiguda de l'2,1% al seu principal indicador, el Nikkei aquest dilluns, per la preocupació davant l'expansió de la variant òmicron i el seu impacte en l'economia global. Per la seva banda, el Sensex, el selectiu dels 30 principals valors de l'Índia, ha cedit un 2,64%

stats