Zona euro

L'OCDE empitjora la previsió de l'economia espanyola de cara al 2024 per la pujada de tipus

L'organisme calcula que els preus tornaran a pujar l'any que ve

2 min
Mercat de Sant Antoni a Barcelona. Peixateria, carnisseria, fruiteria, i altres. Preus, cobrament, producte, inflacio dels preus, crisi.

ParísTot i que els preus s'han moderat al novembre a Espanya, els nivells encara elevats d'inflació i la política monetària del Banc Central Europeu (BCE) per intentar reduir-la amb un augment dels tipus d'interès estan provocant un fre del creixement econòmic a l'Estat i al conjunt de la zona euro. Segons les previsions econòmiques que ha publicat aquest dimecres l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), "la inflació es redueix, però el creixement s'alenteix". L'organisme empitjora el creixement de l'economia espanyola de cara al 2024, que passa de l'1,9% del PIB que preveia fa només unes setmanes a l'1,4%.

"Malgrat un creixement del PIB més fort del que s'esperava el 2023, l'enduriment de les condicions financeres, la debilitat del comerç i la confiança moderada estan passant factura. Els mercats de l'habitatge i les economies dependents dels bancs, especialment a Europa, estan notant l'impacte", resumeix l'OCDE en el seu informe.

L'organisme calcula que aquest any l'economia espanyola creixerà un 2,4% del PIB, una dècima més del que havia previst anteriorment, però que l'any que ve caurà a l'1,4% i el 2025 repuntarà amb un 2% de creixement. "La política monetària restrictiva, juntament amb una política fiscal menys favorable, frenarà el consum públic i privat el 2024. La inversió també es desaccelerarà a causa de les restriccions creditícies i les condicions financeres", apunta l'OCDE en referència a Espanya.

Més inflació per al 2024

De fet, la pujada dels tipus d'interès ha fet caure abruptament la signatura d'hipoteques en els últims mesos a Catalunya. L'OCDE preveu que els efectes de la política monetària del BCE per contenir els preus encara es notin amb força el 2024, però que la inflació repunti lleugerament "a conseqüència de l'efecte retardat de l'augment del preu de l'energia". L'organisme amb seu a París preveu una inflació per a l'any que ve del 3,7%, però calcula que caurà al 2,3% el 2025. "La inflació, tot i que es redueix, continua sent una preocupació", apunta l'informe.

L'OCDE també envia un missatge al govern espanyol, ara que Pedro Sánchez ha aconseguit formar un nou executiu: cal una consolidació fiscal "més forta i sostinguda" per reduir el deute.

stats