Economia 02/09/2022

L’habitatge i l’augment dels preus aboquen els treballadors a la pobresa, segons CCOO

Sindicats i patronal reaccionen a les dades de l'atur

ARA Balears
2 min
SECTOR SERVEIS  L'inici de la temporada fa augmentar l'ocupació al sector serveis.

PalmaSindicats i patronal han emès les primeres reaccions a les dades de l'atur publicades aquest divendres pel Ministeri de Treball i Economia Social. CCOO considera que "les dades que s'han publicat avui mostren l'evolució normal del mercat laboral balear", ja que el mercat es caracteritza per l'estacionalitat de l'activitat turística i, per tant, aquesta època comença a finalitzar l'activitat de les persones amb contractes fixos discontinus.

El sindicat considera que no ens podem permetre dependre exclusivament d'aquesta activitat, perquè els treballadors no poden sortir del cercle de la pobresa. D'una banda, trobam "el desorbitat preu de l'habitatge i dels productes de la senalla de la compra", que fa augmentar el nombre de persones treballadores pobres de les Balears. De l'altra, retreuen "la negativa de les patronals a augmentar els salaris per evitar la pèrdua de poder adquisitiu".

UGT també defensa que les Illes no es poden "conformar" amb el fet que només hi hagi feina a l'estiu. Tot i qualificar de "positives" les dades de l'atur i de l'afiliació, la secretària d'Acció Sindical d'UGT, Ana Landero, lamenta que el mercat laboral balear no hagi estat "capaç" de reduir l'atur per davall de les 35.000 persones desocupades.

La bona temporada turística no assegura un bon hivern

"Són dades bones que continuen corroborant la bona temporada turística que vivim", ha afirmat la Federació de la Petita i la Mitjana Empresa de Mallorca (PIMEM) en un comunicat. Però recalca que, tot i ser una bona noticià pel que fa a l'ocupació, no ho és tant per "la reducció dels beneficis que puguin patir les pime i els autònoms"; "no deixam de veure amb preocupació la incertesa dels mesos que venen a causa de la finalització de la temporada alta i com pot evolucionar la crisi internacional que ha ocasionat la invasió d'Ucraïna per part de Rússia", han conclòs.

El mateix declara la presidenta de la Confederació d'Associacions Empresarials de Balears (CAEB), Carmen Planas, que reitera que les Illes continuen "a rebuf d'una gran temporada turística pel que fa a visitants i ocupació", però adverteix que les previsions "amb vista a la tardor continuen sent molt preocupants".

stats