Nomenaments
Economia 03/07/2023

L'exprofessora de la Pompeu Fabra que pot ser governadora de la Reserva Federal

Adriana Kugler es pot convertir en la primera dona llatina amb un seient al consell del banc central dels EUA

4 min
Adriana Kugler

BarcelonaL'economista Adriana Kugler, exprofessora de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), es pot convertir aviat en la primera persona d'origen llatí a ser nomenada governadora de la Reserva Federal, el banc central dels Estats Units.

Nascuda el 1969 en una família d'immigrants colombians, Kugler es va criar a l'estat de Maryland, a la costa est del país, tot i que va estudiar economia a McGill, la principal universitat anglòfona de Mont-real, al Canadà. Posteriorment, el 1997 es va treure el doctorat a la Universitat de Califòrnia a Berkeley, on va tenir com a tutor George Akerlof, que quatre anys més tard rebria el premi Nobel d'economia i que també és conegut per ser el marit de Janet Yellen, expresidenta de la Reserva Federal i actual secretària del Tresor –el càrrec equivalent a ministre d'Economia.

Ja amb el doctorat acabat, va ser professora de la UPF entre els anys 1997 i 2003, fins que va marxar a la Universitat de Houston, a Texas. Posteriorment, va fer el salt a la Universitat de Georgetown, a la ciutat de Washington, on, a més de fer recerca i classes, va ser vicerectora. També va ser economista en cap del departament de Treball del govern federal i directora executiva per als EUA del Banc Mundial.

"Com a nord-americana de primera generació i filla d'immigrants colombians, he tingut la sort d'haver viscut el Somni Americà després d'haver vist la pobresa i l'adversitat", va declarar Kugler el 21 de juny a la sessió de control del Senat dels EUA. Com tots els governadors de la Fed (com es coneix popularment la Reserva Federal), la proposta de nomenament surt del president nord-americà, Joe Biden, però ha de ser aprovat pel Senat.

Imatge d’arxiu de la seu de la Reserva Federal a Washington.

Si la Cambra Baixa del Congrés n'aprova el nomenament, Kugler ocuparà un dels set seients del consell de governadors, el màxim òrgan de govern de la Reserva Federal. Els seus set integrants –entre els quals hi ha el president de la institució, Jerome Powell–, juntament amb cinc presidents de les branques regionals de la Fed, formen part del Comitè Federal del Mercat Obert (FOMC, per les sigles en anglès), en el qual es prenen les decisions relacionades amb la política monetària, com ara els tipus d'interès i els programes de compra de deute públic.

La importància del mercat de treball

A part de supervisar la indústria financera, els bancs centrals s'encarreguen de la política monetària, que a grans trets consisteix a controlar la quantitat de diners que hi ha a l'economia i com flueixen a través del sistema bancari. En aquest àmbit, mentre que el Banc Central Europeu té com a objectiu principal mantenir la inflació a la zona euro per sota del 2% a mitjà termini, la Reserva Federal té un mandat dual: d'una banda, també ha de controlar les pujades de preus, però de l'altra a més ha de fomentar la plena ocupació, és a dir, reduir l'atur al mínim. Kugler està especialitzada justament en l'estudi dels mercats laborals i en economia del treball, un tema que actualment és "molt important", segons José García Montalvo, catedràtic d'economia de la UPF, que va compartir departament amb Kugler durant tota la seva estada a la universitat catalana.

La rellevància de la seva feina com a investigadora té a veure amb el context actual. "Ara pot aportar molt", assegura García Montalvo, perquè la situació del mercat de treball als EUA no es correspon amb la del conjunt de l'economia: en el darrer any l'economia nord-americana ha crescut a un ritme molt lent, però, al contrari del que passava habitualment, el mercat laboral no se n'ha ressentit i es continuen creant més de 300.000 nous llocs de treball cada mes, un fet que el catedràtic defineix com "una gran incògnita".

"Aportarà unes competències que no té gent que potser sap molt de política monetària o de regulació bancària", diu García Montalvo. En general, els nomenaments a la Fed acostumen a ser d'economistes especialitzats en banca i mercats financers o en macroeconomia, mentre que els economistes que treballen en altres camps de l'economia no solen arribar a posicions tan altes.

Més nomenaments

Kugler no estarà sola en els nomenaments, tots marcats per l'esforç de Biden de fomentar la presència de més dones i minories racials als organismes federals. Kugler haurà d'ocupar la cadira de governador que deixarà Philip Jefferson, que tot just és el quart afroamericà a servir al consell de governadors de la Fed. Jefferson, però, no abandonaria la institució, sinó que passaria a ocupar-ne la vicepresidència que deixa Lael Brainard, que passarà al consell econòmic assessor del president dels EUA. A més, el Senat també haurà de ratificar la renovació de mandat de Lisa Cook, que l'any passat es va convertir en la primera dona negra a ocupar la posició de governadora del banc central nord-americà.

Si no hi ha sorpreses, la majoria dels nomenaments s'haurien d'aprovar gràcies a la majoria de 51 a 49 senadors que té el Partit Demòcrata. Una vegada confirmats, Kugler i els altres tindran mandats de catorze anys, tot i que rarament es compleixen del tot i els governadors acostumen a dimitir abans.

stats