Macroeconomia

L'euro cau per sota del dòlar per primer cop en 20 anys

La moneda única s'afebleix després de l'aturada del subministrament de gas rus a Europa

ARA
2 min
La seu del BCE a Frankfurt.

BarcelonaL'euro ha caigut per sota dels 99 cèntims per primera vegada en gairebé dues dècades, després d'un cap de setmana en què l'aturada del subministrament de gas rus s'ha convertit de nou en un maldecap per al mercat energètic europeu. La moneda comuna ha retrocedit fins als 0,9880 dòlars als mercats asiàtics, el nivell més baix des del 2002, mentre que la lliura esterlina també ha arribat a un nou mínim dels últims dos anys 2 anys i mig, 1,14445 dòlars.

Mentrestant, l'índex del dòlar nord-americà, que mesura aquesta divisa en comparació amb una cistella de sis monedes amb l'euro com la més forta, va assolir un nou màxim de les darreres dues dècades, fins a 110,25. "No podem tenir cap confiança en les perspectives del gas natural a Europa, i això és negatiu per a l'euro. Depèn molt de Putin", explica a Reuters Osamu Takashima, estrateg de divises en cap de la firma Citigroup Global Markets. A mitjans de juliol, l'euro ja va arribar momentàniament a la paritat amb el dòlar, un fet que no passava des del 2002. Aleshores el valor de la divisa europea havia caigut fins al mateix nivell que la nord-americana, després de la publicació de les dades de confiança dels inversors a Alemanya, que s'havien ensorrat.

Un euro debilitat abarateix les exportacions des dels països de la zona euro a altres llocs del món, especialment als EUA o països com la Xina, que tenen la seva moneda vinculada a la nord-americana. Ara bé, alhora també fa més cares les importacions de béns i serveis estrangers cap a Europa, la qual cosa és especialment negativa en un context de màxims històrics dels preus de l'electricitat. Com que els productes energètics es comercialitzen en dòlars als mercats internacionals, una caiguda del valor de l'euro n'encareix encara més el cost per als europeus.

Amb el canvi actual, per tant, aquest és el millor moment dels últims 20 anys per rescatar els bitllets que es tinguin guardats a casa en la moneda nord-americana i convertir-los en euros.

La lliura també es debilita

La lliura també s'ha vist afectada per la preocupació per l'augment dels preus energètics. La ministra britànica d'Afers Exteriors, Liz Truss, va assegurar durant el cap de setmana que prendria mesures immediates per fer front a l'augment de la factura de la llum i augmentar el subministrament d'energia, si aconsegueix convertir-se en la pròxima primera ministra. Alemanya, la principal economia europea, va aprovar ahir un nou macropaquet d'ajudes de 65.000 milions d'euros per combatre aquesta crisi inflacionista.

Mentre que països com els Estats Units o el Regne Unit fa mesos que han aplicat pujades dels tipus d'interès a través dels seus respectius bancs centrals, el Banc Central Europeu només ho ha fet una sola vegada, de moment. A finals de juliol, l'organisme va aprovar una pujada del 0,5%, el doble del previst inicialment. Aquestes diferències en la política monetària també tenen una forta incidència en el canvi de divises.

stats