Hipoteques

L'Euríbor tanca l'any al 3,679% i culmina el descens mensual més gran des del 2009

El preu del deute es relaxa al desembre i dona un respir als hipotecats

C.S.L
2 min
Les execucions hipotecàries sobre habitatges habituals pujen un 3,4%

L'Euríbor a 12 mesos, l'índex al qual estan referenciades la majoria d'hipoteques variables a Espanya, ha tancat el mes de desembre al 3,679%, i registra així la seva caiguda mensual més gran des del febrer del 2009. La dada confirma l'inici de la desescalada del preu del deute a l'Estat.

Respecte al novembre, quan es va tancar amb una mitjana mensual del 4,022%, l'índex s'ha retallat en 0,34 punts, la caiguda mensual més pronunciada des del febrer del 2009, quan va ser de 0,48 punts percentuals. A més, la dada del desembre suposa tornar a mínims des del març passat, quan l'Euríbor va tancar en el 3,647%. Amb tot, continua per sobre del nivell amb el qual va acabar el 2022 del 3,018%.

En la seva taxa diària, l'índex s'ha col·locat en el 3,513%, el seu nivell més baix des del 27 de març, quan es va situar en el 3,469%.

Afectació en la hipoteca

El nivell d'Euríbor de desembre implica que una persona que tingui contractada una hipoteca variable de 150.000 euros amb un termini de venciment residual de 30 anys i amb un diferencial del 0,99% més Euríbor i hagi hagut de revisar-la en aquest mes, registraria un augment de quota d'uns 295 euros al mes.

L'analista de XTB Manuel Pinto, en declaracions recollides per Europa Press, creu que l'Euríbor continuarà baixant les setmanes vinents, gràcies a la tendència –reafirmada aquest mateix divendres– de la moderació de la inflació, que tanca l'any al 3,1% anual. Davant aquesta situació, és més probable que finalment el Banc Central Europeu (BCE) aposti per reduir els tipus d'interès –el preu del diner– en els pròxims mesos.

Tenint en compte l'evolució de l'Euríbor en altres períodes de "retallades importants", com els anys 2000 i 2008, Pinto veu possible que el tipus d'interès de referència caigui fins a nivells propers al 2% al llarg de l'any. "Mentre el BCE no s'atreveix a pronosticar el nombre de retallades de tipus ni les dates, el mercat ja pronostica que les taxes baixaran 150 punts bàsics i que la primera retallada podria arribar a l'abril", explica l'expert.

Asufin, per la seva banda, preveu que l'Euríbor del mes de març del 2024 es podria situar ja al 3,30%, mentre que al juny es col·locaria al 3% i al setembre al 2,8%. Per tancar el 2024, l'índex acabaria al 2,6%, segons les seves previsions.

stats