Banca
Economia 29/06/2023

L’Euríbor supera el 4% per primer cop en 15 anys i encareix les hipoteques

El Banc d’Espanya i la CNMC analitzaran la baixa remuneració dels dipòsits

2 min
Nadia Calviño a l'arribada a la reunió amb les patronals bancàries i organitzacions de consumidors.

BarcelonaL’Euríbor a dotze mesos tancarà el juny amb una taxa mensual del 4%, fet que suposa sobrepassar aquesta barrera per primera vegada des del 2008. D’aquesta manera, l’índex arriba als tipus de referència per a la zona de l’euro, situats al 4% després de la pujada de 25 punts bàsics que el Banc Central Europeu (BCE) va aplicar a mitjans d’aquest mes. Aquest nivell suposa un increment d’uns 0,14 punts percentuals en comparació amb el maig, quan aquest índex –que s’utilitza com a taxa de referència per a la majoria d’hipoteques variables– es va situar en el 3,862%. A més, s’ha incrementat en 3,154 punts respecte al juny del 2022 i suposa seguir en màxims des del novembre del 2008, quan va tancar al 4,350%.

L’augment té un impacte directe sobre les quotes hipotecàries. Una persona que tingui contractada una hipoteca variable de 150.000 euros a 30 anys i amb un diferencial del 0,99% més Euríbor i hagi de revisar el tipus d’interès al mes de juny, registrarà un augment de la quota hipotecària d’uns 261 euros al mes. En termes absoluts, passaria de pagar uns 542 euros a una mica més de 800 euros per mes. Aquest encariment de la quota hipotecària suposaria un desemborsament addicional de 3.135 euros més a l’any.

Precisament, l’encariment de les hipoteques, així com la baixa remuneració als dipòsits bancaris, s’ha tractat en una reunió aquest dijous de la vicepresidenta i ministra d’Economia, Nadia Calviño, amb el banc d’Espanya, les patronals bancàries i les principals associacions de consumidors. Calviño ha informat que ja s’han rebut al voltant de 33.000 sol·licituds d’adhesió als codis de bones pràctiques que el govern va acordar amb la banca el novembre del 2022 per alleujar l’impacte de la pujada de l’Euríbor sobre les famílies vulnerables i amb préstecs hipotecaris a tipus variable. La ministra ha defensat que algunes de les mesures contingudes als codis, com la gratuïtat de la conversió d’hipoteques de tipus variable a tipus fix, o l’amortització anticipada del préstec, són “molt utilitzades” pels clients i ha recordat que aquestes dues operacions són gratuïtes durant el 2023.

Dipòsits poc remunerats

Sobre la taula també s’hi ha posat la baixa remuneració per part de la banca als dipòsits dels clients malgrat la pujada de tipus. Calviño ha explicat que el Banc d’Espanya i la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC) analitzaran aquest fet i “si hi ha possibles factors vinculats a l’estructura i funcionament del mercat que estarien afectant els incentius de les entitats per remunerar els dipòsits”.

stats