Economia 02/02/2021

L'atur creix quasi un 37% a les Balears el gener i deixa 83.341 persones desocupades

Si es compara amb les xifres del mes anterior, el desembre del 2020, ha descendit un 1,8%

ARA BALEARS
3 min
Un home fent feina.

PalmaL'atur va augmentar a les Balears el mes de gener en 22.486 persones, un 36,9% més que el mateix mes del 2020, i el nombre d'aturats a les Illes se situà en 83.341. No obstant això, l'atur al gener va restar 998 persones respecte del mes anterior, una xifra que suposa un descens d'un 1,18%, segons ha informat l'agència Efe a partir de les dades del Ministeri d'Inclusió i Seguretat Social.

Aquest descens mensual també es produí a Galícia (amb 3.603 persones menys), però a la resta de les comunitats l'atur va tornar a pujar. La regió amb més augment de l'atur és Andalusia, amb 18.249 persones més, seguida de Catalunya, amb 10.470.

El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, ha destacat que el gener "és el mes amb menor activitat de tot l'any a les Balears" i amb les dades de l'atur "s'aprecia una certa estabilització del mercat de treball", ha apuntat.

En el conjunt de l'Estat, la xifra de persones desocupades registrades a les oficines del SEPE va créixer en 76.216, és a dir, un 1,9% més que el desembre. En total, hi ha 3,96 milions d'aturats a Espanya, una xifra que no es veia des del 2016. Treball destaca que, tot i les restriccions, la dada representa "el quart mes de gener amb menor increment des del 2008".

Afiliació a la Seguretat Social

La Seguretat Social de les Balears va perdre 16.893 afiliats en un any, un 3,9% menys que el gener de l'any passat. Així, la xifra de persones afiliades el mes passat es va situar en 412.115. En l'àmbit estatal, el darrer any el sistema de la Seguretat Social ha perdut 335.014 afiliats, una xifra que suposa un descens d'un 1,7%.

Respecte del nombre d'autònoms, el mes de gener se situà en 89.894. Per segon mes consecutiu, aquesta xifra és superior a fa un any, abans de la pandèmia. "És un increment molt petit, però positiu", ha dit Negueruela.

Treballadors en ERTO

El mes de gener a les Balears hi havia 35.156 persones protegides per un expedient de regulació temporal d'ocupació (ERTO). D'aquestes, 17.275 eren homes i 17.881, dones. En el conjunt estatal la xifra va arribar a les 738.969 a causa de les noves restriccions administratives que es varen aplicar per afrontar la tercera onada del covid-19.

Respecte dels acomiadaments col·lectius anunciats per grans empreses, com per exemple la filial de viatges d'Iberostar (W2W), el conseller ha admès que el covid-19 podria haver "accelerat les dificultats d'aquestes companyies", però que la decisió "no s'ha de relacionar exclusivament amb la pandèmia".

PIMEM reclama més ajudes per a les empreses i CAEB demana un rescat al govern espanyol

El president de la Petita i Mitjana Empresa (PIMEM), Jordi Mora, ha advertit en una nota que les dades de l'atur demostren que el 2021 "serà un any difícil" i reclama més ajudes per a les empreses. L'exoneració d'impostos per a les empreses que cessin la seva activitat, replantejar la fórmula de pagament del lloguer per als locals i la prioritat de la vacunació als territoris més dependents de l'activitat turística són algunes de les reivindicacions.

Per la seva banda, la Confederació d'Associacions Empresarials de les Balears (CAEB) considera que el govern espanyol hauria de rescatar les Balears. Ha exigit "accelerar el procés de vacunació perquè l'Arxipèlag pugui arrancar com més aviat millor la temporada turística i reactivar la demanda". El sindicat UGT també considera clau "agilitzar el procés de vacunació" i Comissions Obreres proposa "preparar la desescalada gradualment per anar recuperant l'activitat econòmica d'una manera més segura", segons indiquen en un comunicat.

stats