UE

La justícia europea prohibeix la marca 'Pablo Escobar': "És contrària a l'ordre públic"

El TGUE considera que el nom del narcotraficant s'associa a un llegat que no respecta els valors de la UE

2 min
Pablo Escobar i un equip de futbol

Brussel·lesA la justícia europea li arriben cada setmana desenes de recursos per registrar tota mena de marques i normalment ha de dirimir, per exemple, si s'assemblen massa a altres logotips ja existents o s'associen amb productes de la competència. No sol passar, en canvi, que hagi de sentenciar sobre la legalitat de marques que porten noms de grans delinqüents reconeixibles per la majoria dels ciutadans de la Unió Europea, com ha passat aquest dimecres amb el de 'Pablo Escobar'.

En la mateixa línia del que havia argumentat l'oficina de Propietat intel·lectual de la UE, el Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) ha ratificat la prohibició del registre de la marca que volia inscriure l'empresa Escobar, que va ser fundada el 1984 a Medellín (Colòmbia) pel germà del famós narcotraficant, Roberto Escobar. De fet, també és el grup que gestiona tots els drets de propietat intel·lectual i l'herència que els va deixar Pablo Escobar.

La cort de Luxemburg assegura que una marca amb el nom del "presumpte" delinqüent es considera "contrària a l'ordre públic i als bons costums" perquè se l'associa amb el "tràfic de drogues i el narcoterrorisme", especialment a l'estat espanyol per la seva relació històrica i cultural amb Colòmbia. "S'associa més amb els crims i el patiment [que va provocar] que no pas amb les seves possibles obres a favor dels colombians pobres", assenyala l'escrit del TGUE.

Decisió judicial

En la mateixa línia, el tribunal europeu considera que la marca seria "percebuda" com a contrària "als valors i les normes fonamentals" amb els quals es basa la Unió Europea, com és la dignitat humana, l'estat de dret o els principis de la democràcia.

Així doncs, el TGUE conclou que l'oficina de Propietat intel·lectual de la UE, que té la seu a Llevant, no va vulnerar la presumpció d'innocència de l'empresa Escobar al denegar-li el registre de la marca Pablo Escobar des del primer moment. La sol·licitud li va arribar el 30 de setembre de 2021 des d'un domicili social situat a Puerto Rico (Estats Units). Amb tot, la sentència del TGUE, que és la cort de primera instància de la justícia europea, encara es pot recórrer al tribunal de màxima instància, al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE).

stats