La justícia europea dona la raó a Amazon i Luxemburg: la multinacional no ha de tornar 250 M€ en impostos eludits

El Tribunal General creu que la Comissió Europea no ha pogut provar que es concedís avantatges fiscals a la tecnològica

2 min
La vicepresidenta de la Comissió Europea a càrrec de Competència i l’àrea digital, Margrethe Vestager.

Brussel·lesNou revés de la justícia europea a la croada de Brussel·les contra les pràctiques fiscals de les grans tecnològiques a Europa. El Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) ha anul·lat aquest dimecres la decisió de la Comissió Europea de reclamar 250 milions d'euros al gegant del comerç electrònic Amazon per ajuts fiscals il·legals.Tant Luxemburg com Amazon van recórrer aquesta decisió i ara el tribunal els ha donat la raó. Al juliol el tribunal també va anul·lar una decisió similar de Brussel·les respecte a Irlanda i Apple, a qui el departament que lidera la comissària de Competència, Margrethe Vestager, reclamava fins a 13.000 milions d'euros en impostos eludits. Brussel·les té opció a recurs.

La decisió de la Comissió Europea que el tribunal amb seu a Luxemburg ha anul·lat aquest dimecres data del 2017. Aleshores Vestager va ser contundent: "Luxemburg va concedir avantatges fiscals il·legals a Amazon. En conseqüència, gairebé tres quartes parts dels beneficis d'Amazon no van ser gravats. En altres paraules, es va permetre a Amazon pagar quatre vegades menys impostos que altres companyies locals subjectes a la legislació nacional". Però la justícia creu que Brussel·les ha errat en la seva anàlisi i que no ha aconseguit demostrar les acusacions.

Les pràctiques que la Comissió Europea considera il·legals es remuntarien al 2003, segons la investigació de Brussel·les. Com recorda el TJUE, el 6 de novembre del 2003 les autoritats tributàries luxemburgueses van concedir a Amazon un acord fiscal (tax ruling) per al pagament de l'impost sobre la renda de les societats LuxOpCo i LuxSCS que el gegant tecnològic té a Luxemburg. Segons la Comissió Europea s'haurien desviat diners a les filials exemptes de pagar aquest impost jugant amb la funció que s'atorgava a cada filial, però el Tribunal General considera les acusacions de la Comissió errades i insuficients per demostrar-ho.

"Acollim satisfactòriament la decisió del tribunal, que coincideix amb la nostra posició. Vam complir totes les lleis aplicables i Amazon no va rebre cap tractament especial. Ens complau que el tribunal ho hagi deixat clar", ha celebrat la companyia a través d'un comunicat.

La francesa Engie sí que haurà de retornar 120 milions d'euros

El mateix dia el Tribunal General de la UE ha sentenciat en direcció contrària respecte a la companyia francesa Engie. Els jutges han donat la raó a la Comissió Europea, que va reclamar que l'empresa pagués 120 milions d'euros en impostos eludits a Luxemburg, que hauria beneficiat durant més d'una dècada l'empresa perquè pagués només un 0,3% d'impostos.

stats