Economia 20/12/2017

La justícia europea confirma la multa de 19 milions pel falsejament del dèficit valencià

La sentència es refereix al període 2011-2012 i la sanció ja va ser pagada

Esther Herrera
2 min
Francisco Camps, Alfonso Rus i Rita Barberà es donen la mà al ple de les Corts Valencianes en què el president Alberto Fabra va explicar el seu pla d'ajust. / MANUEL BRUQUE / EFE

Brussel·lesEl Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha desestimat el recurs d’Espanya contra la multa de 18,93 milions d’euros per la manipulació en els comptes públics del País Valencià.

El cas es remunta a ara fa dos anys, quan els estats membres de la Unió Europea van aprovar la multa a Espanya després que ocultés de forma sistemàtica les xifres de dèficit del País Valencià. El falsejament de comptes es va produir entre el 1988 i el 2011, però la multa només es refereix al període 2011-2012, ja que la Comissió Europea tan sols pot investigar les estadístiques dels estats membres a partir d'aquesta data, quan es va aplicar una directiva específica després que esclatés la crisi grega. Va ser la primera vegada que es multava un estat membre per manipulació.

Tot i que l’import de la multa era pràcticament simbòlic (i que el País Valencià ja va abonar a finals de 2016), Espanya va apel·lar a la decisió basant-se en el fet que s’havia “violat el seu dret de defensa”, perquè no sabia que la Comissió Europea estava investigant la manipulació del dèficit. El govern espanyol també posava en dubte la imparcialitat de l’executiu comunitari i considerava que l’import de la sanció “era massa alt”. Totes aquestes al·legacions han estat desestimades pel tribunal, que confirma la sanció.

El possible falsejament dels comptes del País Valencià va sortir a la llum el maig del 2012, en plena crisi del deute. Aleshores Espanya va informar l'Eurostat que el dèficit del 2011 s'hauria de revisar a l'alça en 0,4 punts percentuals, fins al 8,9% del PIB, respecte de la xifra notificada unes setmanes abans. Això es devia al fet que s'havien detectat despeses no registrades a les comunitats autònomes de València i Madrid, cosa que va provocar l'inici de la investigació europea.

stats